Linkovi

Rusija napala desetine meta u Donjecku i Harkovu


Dim nad čeličanom Azovstal u gradu Mariupolju. (REUTERS/Alexander Ermochenko)
Dim nad čeličanom Azovstal u gradu Mariupolju. (REUTERS/Alexander Ermochenko)

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska napala desetine meta u ukrajinskim regionima Donjecka i Harkova.

U saopštenju je navedeno i da su ukrajinski borci i, kako je naznačeno, strani plaćenici blokirani u čeličani Azovstal u gradu Mariupolju gdje su napravili uporište.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je naredio ministru odbrane Sergeju Šojguu da blokira veliki kompleks - umjesto pokušaja da ga napadne.

Savjetnik Gradonačelnika Marijupolja Petro Andrijušenko prethodno je izjavio da ruske trupe nastavljaju bombardovanje čeličane Azovstal u kojoj se nalaze ukrajinski borci i civili.

"Svakog dana bace po nekoliko bombi, uprkos lažnim obećanjima da neće napadati branioce. Borbe, granatiranje i bombardovanje ne prestaju", rekao je Andrijušenko agenciji AP.

Čeličana Azovstal posljednje je uporište ukrajinskih snaga u Mariupolju, koje Rusi drže u blokadi posljednje dvije nedjelje, u gradu u kojem su proglasili pobjedu. Ukrajinske vlasti procjenjuju da se sa borcima u Azovstalu nalazi i 1.000 civila.

Dan pošto su objavljeni satelitski snimci koji prikazuju masovne grobnice izvan Mariupolja, Andrijušenko je rekao da su mještani prijavili da ruske trupe upotrebljavaju mobilne krematorijume na dvije lokacije.

Prve procjene ukazuju da bi u masovnim grobnicama moglo biti do 9.000 tela.

U istom danu John Kirby, portparol Pentagona, izjavio je da se, prema dostupnim informacijama, ukrajinske snage i dalje bore u Mariupolju nasuprot tvrdnjama Putina o pobjedi u gradu u kom se nalaze rudnici uglja, čeličane i fabrike teške mehanizacije.

Putin je u četvrtak zabranio jurišanje na čeličanu Azovstal, već da je drže u blokadi, što se tumači kao pokušaj da se skupi više boraca za kampanju na istoku Ukrajine.

Kirby je u razgovoru za CNN ukazao da su Putinovi motivi za to nejasni, kao i da na njegov potez treba gledati sa skepticizmom.

"Poručio je da neće ulaziti u fabriku da neće pokušati da eliminiše ljude koji se nalaze unutra. Potrebno je pratiti šta Rusi tamo zaista rade. Mislimo da su tvrdnje o Mariupolju sporne, da ga Rusi nisu zauzeli i da još Ukrajinici još pružaju otpor. Nastavljaju da se bore za taj grad", rekao je Kirby.

U Mariupolju je nekada živjelo 400.000 ljudi. Grad je potpuno razrušen, a u toku je i humanitarna katastrofa. Procjenjuje se da su stradale desetine hiljada civila.

XS
SM
MD
LG