Linkovi

SAD: Industrija marijuane postaje sve unosnija, a zakoni sve suprotstavljeniji


Marijuana, poznata kao kanabis, sada je legalna u 28 američkih saveznih država bilo za medicinsku ili rekreativnu upotrebu. Četiri savezne države su legalizirale rekreatvinu upotrebu marijuane prošlog novembra. Dok podrška javnosti za njenu upotrebu raste, tako raste I legalna industrija kanabisa vrijedna više milijardi dolara. I dok je marijuana legalna u mnogim saveznim državama, prema američkom federalnom zakonu ona je još uvijek ilegalna. Elizabeth Lee nam objašnjava takvu suprotstavljenost I nesigurnost budućnosti industrije kanabisa pod Trumpovom administracijom.

Kupovina marijuane na jednom od mjesta u Los Angelesu je slična kupovini u luksuznoj prodavnici vina. Izložene biljke nose opis svoje jačine. Prehrambeni I proizvodi za njegu tijela koji sadrže kanabis se nalaze na policama, u nastojanju da se marijuana učini dijelom svakodnevnice I da se odagna stigma, osobito jer je Kalifornija upravo prošlog novembra legalizirala rekreativnu upotrebu marijuane.

2016, legalizirani biznis sa marijuanom je dostigao cifru od gotovo 7 milijardi dolara. Očekuje se da će ta cifra porasti na preko 21 milijardu u narednih 5 godina. Ali nova Trumpova administracija neke u toj industriji čini nervoznim.

Industrija marijuane je definitivno industrija koja se mijenja, djelimično zbog veoma složenog regulativnog sistema. Legalna je na nivou saveznih država, ilegalna na federalnom nivou I postoji dosta suprotstavljenih zakona, kaže Daniel Yi.

Imamo federalne I savezne zakone I kada su oni direktno suprotstavljeni, onda federalni zakon prevladava. To je zapravo klauzula nadmoći, koja postoji u američkom ustavu koja jasno naglašava da je federalni zakon nadmoćniji, kaže Martin Adamian, sa univerziteta Kalifornija u Los Angelelsu.

Ali samo zato jer federalni agenti mogu primjenjivati federalni zakon u saveznim državama koje imaju drugačiji zakon na saveznom nivou, to ne poništava državni zakon, stvarajući tako jednu cijelu sferu konfuzije. Na kraju zavisi od svakog predsjednika da uspostavi prioritete primjene zakona. Obamina administracija se udaljila od pitanja marijuane I dozvolila svakoj saveznoj državi da primjenjuje vlastite zakone. Ali novi ministar pravde u Trumpovoj administraciji je Jeff Sessions, koji je 2016 kao senator iz Alabame rekao sljedeće Dobri ljudi ne puše marijuanu.

Kako bi stvari bile još nejasnije, tokom svog saslušanja za mjesto ministra pravde, Sessions nije dao jasan odgovor na pitanje senatora iz Vermonta Patricka Leahyja da li će koristiti federalne resurse za istragu I progon bolesnih osoba koje koriste marijuanu u skladu sa zakonom svoje savezne države, čak I ako narušavaju državni zakon.

Neću izraziti predanost da nikada ne primjenjujem federalni zakon, ali za federalnu vladu to je apsolutno problem resursa, odgovorio je Sessions.

Sa dovoljno nezavisnosti I slobode da odluči smjer u kojem on želi ići, neko kao Jeff Sessions bi vjerovatno pokušao da primora na primjenu federalnog zakona o marijuani, što bi moglo voditi dodatnim nemirima čak I u saveznim državama koje su odobrile upotrebu marijuane, kaže Martin Adamian.

Ali neki u industriji kanabisa imaju više nade, kao MedMen, kompanija koja vodi trgovine kanabisa.

Ako se povedete teorijom da vlada slijedi volju naroda, činjenica je da industrija marijuane već cvjeta I raste I funkcionira u okviru zakona, mislim da možemo biti dosta optimistični u pogledu budućnosti, kaže Daniel Yi.

Kongres na sve veću popularnost marijuane odgovara stvaranjem dvostranačkog odbora za kanabis kako bi se stvorio most između državnog I saveznih zakona I kako bi se promovirala industrija marijuane.

XS
SM
MD
LG