Linkovi

Zbog povijesnog glasanja o marihuani neke savezne države u sukobu sa saveznom vladom


Savezni su se dužnosnici uglavnom oglušili na glasačke inicijative za legaliziranje marihuane, na izborima 6. novembra. Za implementaciju zakona prihvaćenih u saveznim državama Colorado i Washington trebat će vremena; Državna zakonodavstva moraju odrediti pravila prodaje, distribucije i oporezivanja. Bivši vladini dužnosnici zaduženi za drogu kažu da će glasačke inicijative, koje se protive saveznom zakonu, biti kratka vijeka.


Povijesni trenutak za one koji podržavaju legalizaciju marihuane u Sjedinjenim Državama. Savezne države Colorado i Washington legalizirale su posjedovanje i prodaju marihuane za odrasle, za rekreacijske svrhe. Zakoni su obje savezne države doveli u sukob sa saveznim zakonima o drogi.

Morgan Fox je direktor za komunikacije u organizaciji Marijuana Policy Project, posvećenoj isključivo reformi politike o marihuani u SAD-u.


“Građani Colorada i Washingtona odlučili su stvari uzeti u svoje ruke. Uvidjeli su da prohibicija ne funkcionira.”


Kritičari sadašnje zabrane pušenja marihuane tvrde da zakoni ne spriječavaju uporabu droge te da je cijena – sudski troškovi i troškovi utamničenja – visoka za zajednice. Prema podacima iz FBI-ja, godišnje, za posjedovanje droge, biva uhićeno 750.000 osoba, po cijeni od 40 milijardi dolara.

Jasmine Tyler, direktorica nacionalnog ureda organizacije Drug Policy Alliance, vodeće u Americi koja promiče alternative sadašnjoj politici prema drogama, uspoređuje zabranu marihuane sa zakonima o zabrani alkohola, uvedenima u Sjedinjenim Državama dvadesetih godina prošlog stoljeća.


“Isto smo vidjeli kad su ukinuti bili zakoni o prohibiciji alkohola. Ljudi su znali da je prohibicija donijela više zla i da nije bila djelotvorna.”


Dan nakon izbora, Ministarstvo pravosuđa objavilo je da preispituje glasačke inicijative, ali bez komentara ili naznake o tome kako će na njih odgovoriti. Potvrđeno je ipak da savezni zakoni o drogi ostaju nepromijenjeni.

Provođenje saveznih zakona, kažu stručnjaci, moglo bi biti politički nezgodni za administraciju predsjednika Obame. Naime, više je građana Colorada glasalo za inicijativu nego za predsjednika. A i nacionalne ankete pokazuju da većina Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane.


“Mislim da je taj broj veći no ikada,” kaže Jasmine Tyler i dodaje: “Tokom zadnjih 10 godina, on postojano raste. Kad se uzme u obzir broj anketiranih, za medicinsku marihuanu i marihuanu, ne možemo to više izbjegavati i ignorirati.”


Bivši dužnosnici za kontrolu droge smatraju da će pobjeda biti kratkotrajna. Predviđaju da će administracija predsjednika Obame ili na samom početku zaustaviti i spriječiti inicijative ili sudski osporiti zakone.
XS
SM
MD
LG