Linkovi

Nove preporuke za marihuanu: Korak ka ublažavanju restrikcija u SAD?


 (Foto: AP)
(Foto: AP)

Američki Sekretarijat za zdravlje i socijalne usluge (HHS) dostavio je preporuku Upravi za borbu protiv narkotika (DEA) o politici tretiranja marihuane, a čelnici Senata pozdravili su taj potez kao prvi korak ka ublažavanju federalnih ograničenja.

Sekretar za zdravlje Xavier Becerra, napisao je na društvenoj mreži X, da je agencija odgovorila na zahtjev predsjednika Joea Bidena „da dostavi DEA preporuku o promeni kategorizacije marihuane”.

„Radili smo na tome da naučna evaluacija bude završena i podeljena na efikasan i brz način”, dodao je on.

Lider većine u Senatu Chuck Schumer rekao je u saopštenju da je HHS preporučio da se marihuana premjesti sa Liste 1 na Listu 3 kontrolisanih supstanci.

„HHS je uradio pravu stvar. DEA bi sada trebalo da sprovede ovaj važan korak kako bi u velikoj mjeri smanjila štetu koju izazivaju drakonski zakoni o marihuani”, rekao je on.

Promjena statusa bi smanjila ili potencijalno eliminisala krivične kazne za posjedovanje tog narkotika. Marihuana je trenutno klasifikovana na istoj listi kao heroin i LSD.

Prema DEA, lekovi sa Liste 1 „trenutno nemaju prihvaćenu medicinsku upotrebu u Sjedinjenim Državama, imaju nedostatak prihvatljivog nivoa bezbjednosti za upotrebu pod medicinskim nadzorom i visok potencijal za zloupotrebu”.

Lijekovi sa Liste 3 „imaju manji potencijal za zloupotrebu od supstanci sa spiska prve i druge liste i zloupotreba može dovesti do umjerene ili niske fizičke zavisnosti ili visoke psihološke zavisnosti”.

Trenutno se na toj listi nalaze ketamin i neki anabolički steroidi.

Biden je zatražio reviziju u oktobru 2022. pošto je pomilovao hiljade Amerikanaca osuđenih za „jednostavno posjedovanje” marihuane prema saveznom zakonu.

Predsjednik Senatskog odbora za finansije Ron Wyden, demokrata iz Oregona, izdao je saopštenje u kojem poziva da se marihuana u potpunosti skloni sa spiska.

„Međutim, preporuka HHS-a da se kanabis ponovo kategorizuje kao narkotik sa Liste tri nije beznačajna”, dodao je on.

„Ako se preporuka HHS-a na kraju primijeni, to će biti historijski korak za naciju čija politika tretiranja kanabisa nije u dodiru sa stvarnošću“.

Bloomberg News je prvi izvijestio o preporuci HHS-a.

U reakciji na vijest Bloomberga, neprofitna organizacija Američko savjet za kanabis je saopštio: „Sa oduševljenjem pozdravljamo današnje vijesti. ... Prekvalifikacija će imati širok spektar prednosti, među kojima je signaliziranje pravosudnom sistemu da je kanabis manji prioritet i predstavljaće ključnu tačku za ekonomski spas u industriji kanabisa”.

Upotreba marihuane legalna je u više američkih država, ali ne i na federalnom nivou.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG