Linkovi

Počinje žestoka porodična borba za nasljedstvo Diega Maradone


Građani odaju poštu Maradoni ispred stadiona Boka Juniorsa u Buenos Airesu
Građani odaju poštu Maradoni ispred stadiona Boka Juniorsa u Buenos Airesu

Turbulentan privatni život Diega Maradone, zamršene veze i tužbe za očinstvo ukazuju na to da će borba za njegovo nasljedstvo biti kompleksna, jer su djeca - ona koju je priznao i ona koju nije - već počela da traže svoj dio. 

"Biće žestoka borba. Nije ostavio testament", rekao je neimenovani izvor blizak porodici.

Maradona je zaradio, ali i trošio milione na vrhuncu svoje slave u Barceloni, Napulju i Argentini. Sada se njegovo nasljedstvo procjenjuje na oko 90 miliona dolara.

Kada se prošle godine posvađao sa kćerkom Đaninom, zaprijetio je da će novac, nekretnine, luksuzna kola i sponzorske ugovore dati u dobrotvorne svrhe.

"Sada kada sam stariji, vidim da ljude više zanima šta ću ostaviti iza sebe nego šta sada radim. Recite im da im neću ostaviti ništa, da ću sve što sam u životu stekao, pokloniti", svojevremeno je govorio Maradona.

Kovčeg u kojem je sahranjen Dijego Maradona
Kovčeg u kojem je sahranjen Dijego Maradona

Ipak, po argentinskom zakonu, dozvoljeno je pokloniti samo petinu ukupne imovine, a najmanje dvije trećine stečenog pripada supružniku ili potomcima preminulog.

Đanina Maradona je otpočela svađu time što je optužila Maradoninu partnerku da nije dobro brinula o njemu.

Maradona se pomirio sa kćerkom na svoj 60. rođendan, a Đanina je uzvratila objavom na društvenim mrežama, zajedno sa sestrom Dalmom.

"On mi daje primjer šta treba i šta ne treba da radim. Divim mu se oduvijek. Naučio me je da opraštam, da opraštam sebi", napisala je Đanina.

Kompleksne veze

Maradonina jedina zakonita supruga bila je Klaudija Viljafane, od koje se razveo 2003. Sa njom je imao dvije kćerke, Đaninu i Dalmu .

Ali, bilo je i drugih, a mnogi su se šalili da je Maradona otac cijelog fudbalskog tima.

Maradona je bio primoran da prizna još troje djece, među kojima je i Dijego junior, kojeg je dobio 1986. sa italijanskom pjevačicom Krisitijanom Singarom. Trebalo mu je 29 godina da prizna sina.

Potom je priznao i Janu, koju je 1996. dobio sa bivšom partnerkom Valerijom Sabalan.

Drugi sin, Dijego Oheda rođen je 2013. iz veze sa bivšom djevojkom Veronikom Ohedom.

Mural Maradoni u Napulju
Mural Maradoni u Napulju

Ali, ima i drugih zahtjeva za priznavanje očinstva.

Najmanje tri na Kubi, gdje je Maradona proveo nekoliko godina na rehabilitaciji.

Svađa u njegovoj porodici vidjela se i tokom sahrane, čiju su organizaciju preuzele prva žena i dvije najstarije kćerke.

Diego Maradona preminuo je 25. novembra u svom domu u Buenos Airesu, a obdukcija je pokazala da je uzrok smrti srčani udar.

XS
SM
MD
LG