Linkovi

Manje poznate znamenitosti američkih gradova


Manje poznate znamenitosti američkih gradova
Manje poznate znamenitosti američkih gradova

Tko bi ikad pomislio da ogromna betonska ptica i poklopac kanalizacijskog odvoda mogu biti turističke atrakcije

Poznate su građevine postale simbolima mnogih američkih gradova. Skoro svaki Amerikanac zna za Golden Gate Bridge u San Franciscu, za Empire State Building u New Yorku, Gateway Arch to the West u St. Louisu, i Washington Monument u američkom glavnom gradu.

Drugi neslužbeni simboli gradova jednako su značajni, premda ne toliko poznati. Ako ikada posjetite Fort Stockton, u Teksasu, sigurno nećete lako zaboraviti znamenitost tog grada. Radi se naime, o najvećoj ptici trkačici na svijetu – koja više voli skakutati po pustinji nego letjeti. Ova u Fort Stocktonu niti leti, niti skakuće. Načinjena je od betona, visoka sedam metara, i nazvali su je Paisano Pete. Naravno, u suvenirnicama ovog gradića, može se kupiti manja verzija Paisano Petea.

U mjestu High Point, u North Carolini, poznatom po proizvodnji namještaja, postoji jedna prilično velika zgrada, obojana tako da izgleda kao ormarić sa ladicama. U Cape Codu, u saveznoj državi Massachusetts, po čitavom gradu možete naći izrezbarene i uklesane ribe. Na ulicama mjesta Binghamton, u saveznoj državi New York, možete naći prekrasno izrezbarene konjiće, u čast vrtuljaka koji su su nekoć izrađivali u ovom gradiću.

U gradu Eau Claire, u Wisconsinu, kao i u nekim drugim gradovima u šumovitom dijelu srednjeg zapada, mogu se naći kipovi ogromnih, mitoloških heroja iz starih narodnih priča, kao što je drvosječa Paul Bunyan, i njegova sjekira zvana “Babe”. U gradu Steubenville u Ohio, ponosni su na svoje murale sa likom Deana Martina, pokojnog pjevača i filmske zvijezde, koji je često nastupao s komičarem Jerryijem Lewisom, a koji je rođen u ovom gradu.

A u obalnom gradiću, Hermosa Beach, u Californiji, metalne ploče kojima se pokrivaju kanalizacijski odvode pretvaraju u umjetnost. Naime, oslikani su prizorima oceanskih valova i sunca. Tko bi ikad pomislio da ogromna betonska ptica i poklopac kanalizacijskog odvoda mogu biti turističke atrakcije.

XS
SM
MD
LG