Linkovi

Manjak vitamina B12 dovodi do smanjenja volumena mozga


Villagers prepare their birds in cages for a bird-singing contest in Yala province, 1,100 km (684 miles) south of Bangkok, Thailand.
Villagers prepare their birds in cages for a bird-singing contest in Yala province, 1,100 km (684 miles) south of Bangkok, Thailand.

Jedna nova studija ukazuje da manjak vitamina B12 u organizmu može biti odgovoran za opadanje moždanih aktivnosti u starijih osoba

Baš kao što se misići u tijelu smanje zbog slabe prehrane, tako se i ljudski mozak počne skupljati kad u organizmu nema dovoljno vitamina B12, pokazuje jedna nova studija, provedena na osobama starijim od 65 godina.

"To je ključni sastojak neurotransmitera u mozgu, dio nutritivne tvari koja je esencijalna za moždane stanice ... za živce ili neurone u mozgu."

Kaže dr. Michael Yochelson, neurolog i šef Nacionalne bolnice za rehabilitaciju, u Washingtonu. On kaže da je važno znati za vezu između manjka vitamina B12 i smanjenja volumena mozga, jer taj vitamin ima iznimno značajnu ulogu u kogniciji. Dr. Martha Claire Morris, sa Sveučilišta Rush, jedna je od autora studije. Razgovarala je s nama putem Skypea.

"Otkrili smo da je potvrđen nedostatak vitamina B12 bio povezan s manjim volumenom mozga i s pojačanim intenzitetom bijele tvari u mozgu na snimkama. Također smo ustanovili da su markeri nedostatka vitamina B12 bili povezani s nižim kognitivnim rezultatima među ispitanicima."

Riba, meso, mliječni proizvodi, te hrana bogata bjelančevinama – sve su to dobri izvori viramina B12. Neurolog Michael Yochelson ističe da prehrana temeljena na bilju, kao i ona koja je bogata ugljikohidratima, uglavnom ne pruža dovoljno tog vitamina. On vjeruje da bi ljudi trebali uzimati pripravke vitamina B12 u obliku tableta, injekcija ili nosnog spreja, kako bi spriječili gubitak moždanih funkcija kakav je otkriven studijom.

"Ono što nam je ključna pouka iz studije je da se vjerojatno trebamo podvrgnuti pregledu na razinu vitanima B12 relativno rano jer ako postoji ikakva nada za uspješno liječenje, onda to najvjerojatnije mora biti što ranije liječenje, prije nego što se uopće razvije kognitivni poremećaj."

Dr. Yochelson kaže da bi ova nova studija trebala poslužiti kao temelj daljnjih istraživanja na mlađim osobama, posebice u regijama svijeta s najvećim stopama deficijencije vitamina B12, kao što su Afrika, Južna Azija, te Južna i Središnja Amerika.

XS
SM
MD
LG