Linkovi

Britanski MI5 provodi istragu o vlastitim propustima u vezi napada u Manchesteru


Ulice Manchestera nakon terorističkog napada, 22. Maj 2017. (Photo: Reuters)
Ulice Manchestera nakon terorističkog napada, 22. Maj 2017. (Photo: Reuters)

Britanska kontraobavještajna i sigurnosna agencija MI5 sprovodi istragu o vlastitim propustima i načinom na koji je rješavala informacije o Salmanu Abediju, bombašu iz Manchestera koji je prošli ponedjeljak usmrtio 22, a ranio više od 60 ljudi ispred dvorane nakon koncerta američke pop pjevačice Ariane Grande.

Kako javlja Reuters, agencija MI5 je u najmanje tri navrata upozorena od strane javnosti o ekstremističkim stavovima 22-godišnjeg Abedija, čiji su roditelji imigranti iz Libije.

Istraga će pokazati koje su informacije o Abediju bile poznate britanskim sigurnosnim agencijama, te zašto se nije reagovalo na upozorenja koja su upućena.

Sigurnosne agencije znale su ko je Salman Abedi (Izvor: AFP)
Sigurnosne agencije znale su ko je Salman Abedi (Izvor: AFP)

Iako su sve vrijeme agencije znale za potencijalnu opasnost koju Adedi predstavlja, za sada nije poznato zašto se on nije našao pod aktivnom istragom MI5, piše Reuters.

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Amber Rudd izjavila je kako je istraga "prvi pravi korak" u rješavanju ovog ovog slučaja, kako se slični propusti ne bi više ponovili.

"Istraga je u toku pa zbog toga ne mogu ništa više reći", kazala je ministrica ne obzanjujući nikakve informacije o tome šta je do sada bilo poznato o napadaču.

Teroristički napad koji se desio 22. maja u Manchesteru, za koji su odgovornost preuzeli militanti "Islamske drževe", najsmrtonosniji je napad u Velikoj Britaniji u zadnjih deset godina.

Britanska policija je do sada uhapsila 16 osoba koje se dovode u vezu sa napadom.

Prošlosedmični napad izazvao je zgražanje i bijes javnosti jer su teroristima, što do sada nije bio slučaj, meta bila djeca i tinejdžeri koji su došli na koncert mlade pjevačice Ariane Grande.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG