Linkovi

Terorizam u Manchesteru: Ciljani napad na djecu


Forenzička policija pretražuje područje arene u Manchesteru
Forenzička policija pretražuje područje arene u Manchesteru

Britanska policija saopštila je da je najmanje 22 ljudi ubijeno i da je 59 povrijeđeno u eksploziji koja se sinoć dogodila ispred koncertne sale u Manchesteru.

„Mi ovo tretiramo kao teroristički incident i vjerujemo u ovom trenutku da je napad prošle noći izveo jedan čovjek”, izjavio je u utorak Ian Hopkins, šef policije u Manchesteru.

Hopkins je rekao da istražitelji vjeruju da je napadač napad izveo improvizovanom ekplozivnom napravom, koju je detonirao i sam poginuvši na licu mjesta.

​Policija radi sa nacionalnim protuterorističkim i obavještajnim zvaničnicima kako bi otkrila više detalja o napadaču, sa prioritetom, kako kaže Hopkins, na saznavanju da li je on radio sam ili kao dio mreže.

Eksplozija se dogodila u holu ispred arene koja ima 21.000 mjesta, na kraju koncerta Ariane Grande, mlade pjevačice i glumice. U publici su bila djeca i tinejdžeri.

Portparol muzičke kuće pjevačice Grande naveo je da je ona dobro.

„Slomljena sam. Iz dubine duše, jako, jako mi je žao”, napisala je Grande na Twitteru poslije eksplozije.

​„Ovo je bio varvarski napad, koji je namjerno ciljao najranjivije u našem društvu, mlade ljude i djecu ispred pop koncerta”, rekla je britanska sekretarica unutrašnje bezbjednosti Amber Rudd.

Britanska premijerka Teresa May rekla je da su njene misli sa žrtvama onoga što je nazvala „užasnim terorističkim napadom”.

Koncertu prisustvovali tinejdžeri
Koncertu prisustvovali tinejdžeri

Američki Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost saopštio je da prati situaciju i da nema informacije o bilo kakvoj „specifičnoj kredibilnoj prijetnji” u koncertnim prostorima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Predsjednik SAD-a, Donald Trump, rekao je da su žrtve napada ubili „zli gubitnici”.

”Neću ih nazvati monstrumima, jer bi oni voljeli taj termin, mislili bi da je to pravo ime za njih”, rekao je Trump. „Nazvat ću ih gubitnicima, jer to su oni.”

Dodao je da „Ne možemo ni trenutak više trpjeti pokolj nevinih ljudi”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG