Linkovi

Medicina: Koliko mamografski pregled zaista spašava život?


Rezultati jedne od do sada najvećih studija ikada provedenih u pitanje dovode vrijednost pregleda mamogramom.

Da li mamogram može spasiti život, to je pitanje kojeg mnogi postavljaju nakon najnovije studije, do sada najveće provedene, čiji su rezultati upravo objavljeni.

Mamogrami se smatraju najjačim oružjem u borbi protiv raka dojke. Ali rezultati jedne od do sada najvećih studija ikada provedenih u pitanje dovode vrijednost pregleda mamogramom. Studija je obuhvatila 90 hiljada žena u periodu od četvrt vijeka. Žene su bile podjeljene u dvije grupe. Prva je bila podvrgnuta redovnim mamografskim pregledima, a druga, samo fizičkom pregledu dojki. Nakon 25 godina, istražitelji su pronašli da je jednak broj žena umro od raka dojke u obje te grupe. Hirurzi kao doktorica Negar Golesorkhi kažu da su mamogrami nesavršeno sredstvo u otkrivanju timora, osobito kod žena sa gušćim tkivom u dojkama.

Kada na mamogramu tražimo tragove tumora kod žena sa gušćim tkivom u dojkama, to je kao da tražimo polarnog medvjeda u snijegu, to je jako teško uočiti, kaže doktorica Golesorkhi.

Studija je također pronašla da pregled vodi ka bespotrebnim operacijama, kemoterapiji I radijaciji, jer tumori koji su pronađeni nisu uvijek bili opasni po život. Autorica, doktorica Cornelia Baines, kaže da je poruka studije jasna I glasna.

Nije pregled ono što pomaže ženama, već su to bolje terapije I vjerovatno veća pažnja koje se pridaje toj bolesti, kaže doktorica Baines.

Šta žene stoga trebaju uraditi. Doktori su prilikom rutinskog mamograma uočili agresivan rak dojke kod 54 godišnje Beth Shulman.

100% sam uvjerena da me je on spasio, kaže Beth.

Međutim neke druge žene, kao Zuli Palacio, imale su rutinske mamograme koji nisu pokazali tri relativno napredna kancerogena tumora.

Samo mjesec dana prije nego je tumor otkriven išla sam na mamogram i rekli su mi da je sve u redu, da mogu ići kući, priča Zuli.

Specijalista za rak dojke je otkrio tumore koje mamogrami nisu pokazali. Nakon kemoterapije I operacije, Zuli sada nema tragova tumora. Međutim ima dosta pitanja vezanih za ovu kanadsku studiju. To je jedina velika studija koja je pokazala da mamogrami ne spašavaju život, kaže doktor Richard Wender iz Američkog udruženja za borbu protiv raka. On je za Glas Amerike govorio putem Skypea.

Kada sve studije obuhvatite zajedno, postoji jedinstveno mišljenje da je najbolji način da se izbjegne prijevremena smrt da se redovno ide na mamogram, I to važi za sve žene starije od 40 godina, kaže doktor Wender.

Ali I dalje se postavlja pitanje kako žene sa rakom dojke mogu dobiti dijagnozu dovoljno rano kako bi se mogao spasiti njihov život. Američko udruženje za borbu protiv raka preporučuje godišnji mamogram za sve žene kada napune 40 godina. Oni će možda preporučiti ženama sa gušćim tkivom dojke da također imaju I snimanje magnetnom rezonancom, kada krajem ove godine budu razmatrali svoje smjernice kada je u pitanju rak dojke.
Koliko mamogram zaista spašava život?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
XS
SM
MD
LG