Linkovi

Trodimenzionalna mamografija mnogo uspješnija u ranoj detekciji tumora


Godinama je mamogram igrao ključnu ulogu u otkrivanju raka dojke. Medjutim, mamogramom je moguće relativno često ne uočiti opasne tumore, ili pak dati lažno pozitivan rezultat, što pacijenta izlaže bezrazložnim biopsijama.

Jedna nova studija sada ukazuje na to da trodimenzionalna, nova tehnologija snimanja dojke može donijeti revoluciju u otkrivanju raka, i tako spasiti mnogobrojne živote.

Kada je Zulima Palacio otkrila da ima rak dojke, tumor je već bio u poodmakloj fazi.

"Na mjesec dana prije toga sam bila na mamogramskom snimanju i rekli su, Sve je u redu, idite kući., kaže Palacio

Palacio više nema rak, medjutim njeni se tumori nisu pokazali na standardnom dvodimenzionalnom mamogramu. Mnogi doktori, medju njima i Negar Golesorkhi , kažu da mamogrami tipa 2D nisu pouzdana tehnologija u otkrivanju raka, i dodaje:

"Kada radimo mamogram dojki koje imaju tzv zbijeno , gusto tkivo, to je kao da tražimo polarnog medvjeda u mećavi - dakle, vrlo teško za uočiti.

Prije par godina je Američko ministarstvo za hranu i lijekove odobrilo upotrebu trodimenzionalne mamografije. Tako je pronadjen tuumor kod pacijentice Jennifer Hoeft's, koja se prisjeća:

“Tumor je bio sićušan, 8 milimetara, i nije se mogao napipati.

Dr. Sarah Friedewald u Luteranskoj bolnici u Illinoisu, je predvodila istraživanje u kojem su uporedjivani rezultati dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih mamograma, na gotovo pola miliona pacijenata.

“Pronašli smo invazivne tumore ili one koji su opasniji , one koji potencijalno usmrćuju, mnogo češće kod žena koje su imale 3 D mamografiju, u odnosu na dvodimenzionalnu mamografiju.Istodobno je u tim slučajevima mnogo manje osoba moralo raditi ponovne testove, što stvara bespotreban strah kod pacijenta., kaže doktorica Friedewald.

Kada se pogleda snimak dvodimenzionalne i trodimenzionalne mamografije, lako se uvidi razlika. Doktorica Friedewald objašnjava:

“Tkivna masa s neregularnim granicama na gornjem dijelu dojke... To je obično rak koji se ne vidi tijekom dvodimenzionalnog snimka, ali se lako uoči na trodimenzionalnom.

Rezultati ovog i još jednog novijeg istraživanja su fascinantni. Oba istraživanja pokazuju da 3 D mamografija ima oko 30 posto veću sposobnost detekcije tumora, a čak 40 posto veći uspjeh kod detekcije invazivnog tumora.

“Istinski vjerujem da je 3D mamograf uočio moj rak na vrijeme, i tako mi omogućio da nastavim normalan život., kaže pacijentica Hoeft.

Dr. Friedewald je izjavila za Glas Amerike da bi sve žene mogle imati veliku korist od trodimenzionalnog snimanja, i dodala da očekuje da uskoro 2 D mamogrami budu izvan upotrebe. Njena studija je objavljena u Žurnalu Američkog Medicinskog Udruženja.

XS
SM
MD
LG