Linkovi

M.Malloch-Brown: Međunarodna zajednica je godinama bila na strani stabilnosti, a ne demokracije na Srednjem istoku


Grafiti protiv Gadafija, Tobruk Libija
Grafiti protiv Gadafija, Tobruk Libija

Ukoliko siromašni nemaju pravo glasa I odlučivanja u odnosima vlastite zemlje, njihovi vladari se prema njima nikada neće pravedno odnositi, smatra gospodin Brown.

Mark Malloch Brown se već više od tri decenije bavi međunarodnim odnosima. On je bivši novinar I ekonomista, I obavljao je dužnost potpredsjednika Svjetske banke prije nego je imenovan za zamjenika generalnog sekretara UN-a I šefa kabineta Kofija Annana. Na toj poziciji se našao kao predmet kontroverzi zbog svojih otvorenih kritika politike prema Iraku koju je vodila administracija bivšeg predsjednika Busha, te protiv kritika upućenih na adresu Ujedinjenih naroda. Mark Malloch Brown je tokom posjete Washingtonu, gdje je promovirao svoju knjigu Nezavršena Globalna Revolucija, govorio o pobunama na srednjem istoku.

Milioni prosvjendika su nedavno izašli na ulice Kaira I drugih gradova u arapskom svijetu, protiveći se korupciji, nejednakosti I nedostatku sloboda. Mark Malloch Brown, bivši zamjenik generalnog sekretara UN-a, kaže da se takav talas pobuna trebao davno desiti.

Ekonomija nije stvarala poslove koje je sve veći broj mladih Arapa želio. Iako je to bila uglavnom poruka naroda, koja se proširila kroz kafane I tržnice I ulice arapskog svijeta, zvanično liderstvo tih arapskih zemalja je najvećim dijelom bilo razljućeno što su Ujedinjeni narodi stali uz kritike naroda, kaže gospodin Malloch Brown.

Prosvjednici zahtijevaju veću ulogu u kreiranju vlastitih života. Gospodin Malloch Brown kaže da je demokracija često preduvjet za ekonomski razvoj.

U mnogim zemljama nikada ne bi ste imali uspješan razvoj da niste imali demokraciju. Ukoliko siromašni nemaju pravo glasa I odlučivanja u odnosima vlastite zemlje, njihovi vladari se prema njima nikada neće pravedno odnositi, kaže Mark Malloch Brown.

Mark Malloch Brown, bivši zamjenik generalnog sekretara UN-a
Mark Malloch Brown, bivši zamjenik generalnog sekretara UN-a

I upravo tu u igru ulazi međunarodna zajednica. Ona ima ulogu u pružanju pomoći građanima određenih zemalja da izgrade više demokratske političke sisteme, kaže on.

Smatram da je uveliko važno za međunarodnu zajednicu da u ovom trenutku pruži takvu podršku. Ona to mora uraditi sa određenom skromnosti I poniženjem, što potvrđuje da je godinama bila na strani stabilnosti, a ne demokracije. Moramo skromno pristupiti nuđenjem tehničke pomoći, kako bi Egipćanima, Tunižanima I drugima omogućili da izgrade vlastitu demokraciju, kaže Mark Malloch Brown.

On dodaje da je pokretanje zemlje ka demokraciji veliki izazov.

Ono što često ujedinjuje narod na početku je zajednički neprijatelj kojeg se žele riješiti, kao na primjer Mubarakov režim. Sve te grupe imaju veoma različite ekonomske I političke planove. Mislim da će trebati vremena da se uspostavi odgovarajući ustav. Trebaće vremena da se oforme odgovarajuće stranke I da izbori daju rezultate, što će omogućiti jakoj reformističkoj vladi da preuzme vlast sa jasnim demokratskim mandatom, kaže Mark Malloch Brown.

I upravo to je stvarni test za prosvjednike na srednjem istoku, koji žele promjenu svog režima ili koji su već doveli do nje.

XS
SM
MD
LG