Linkovi

U tržnim centrima u SAD i Kanadi pojačane mjere bezbjednosti


U pojedinim tržnim centrima u Americi i Kanadi pojačane su mjere bezbjednosti nakon najnovije terorističke prijetnje, koju su ovog puta uputili pripadnici terorističke organizacije Al Šabab. Američke vlasti upozorile su građane da budu na oprezu i prijave sve sumnjive aktivnosti.

Na novom video snimku, koji je objavio ogranak Al Kaide u Somaliji – Al Šabab – direktno se poziva na napade na tržne centre na zapadu, uključujući Sjedinjene Države, Kanadu i Britaniju.

Grupa, koja je preuzela odgovornost za teroristički napad u Keniji prije dvije godine, naročito pominje „Mall of America“, jedan od najvećih američkih tržnih centara. Američke vlasti odmah su reagovale na prijetnju i pojačale mjere bezbjednosti, što međutim nije spriječilo kupce da dođu u taj centar u Minesoti, koji godišnje posjećuje oko 40 miliona ljudi.

Evo šta kažu žitelji:

„Bilo je sličnih prijetnji poslednjih nekoliko mjeseci, ali ni jedan od njih nije bila previše ozbiljna. Takođe su pooštrene mjere bezbjednosti, tako da nisam previše zabrinut.“

„Neću ih pustiti da pobijede“

„Te prijetnje su ovih dana dio svakodnevnog života.“

Iako nema informacija o konkretnoj zavjeri za napad, sekretar za unutrašnju bezbjednost Džej Džonson poručio je da vlasti ozbiljno shvataju najnoviju terorističku prijetnju:

„Trenutno se nalazimo u novoj fazi globalne terorističke prijetnje, koja obuhvata Al Kaidu, ali i druge grupe, od kojih je ISIS najistaknutiji primjer, sa efikasnom upotrebom video snimaka, proglasa, društvenih medija i interneta preko kojih se inspirišu pojedinci da čine nasilje.“

Džonson je takođe pozvao građane da budu na oprezu.

„Ne kažem ljudima da ne idu u tržne centre. Moraju međutim da budu svjesni onoga što se događa, da budu na oprezu i pažljivi. Sada smo u novoj fazi, koja obuhvata i učešće javnosti u našim naporima.“

Američke vlasti naračito zabrinjava to što je Al Šabab bio vema efikasan u regrutovanju desetina mladića iz Minesote, u kojoj živi veliki broj imigranata iz Somalije od kojih su neki putovali u inostranstvo da bi podržali terorističke organizacije.

"Al Šabab nikada nije pokazao sposobnost da organizovano djeluje u zapadnim zemljama, ali su simpatizeri te grupe bili umiješani u pojedinačne napade. Al Šabab, iako nije razvio nove sposobnosti, pokušava da iskoristi talas tih napada i simpatizere islamske države i Al Kaide na zapadu i da aktivira svoju mrežu podrške”, kaze Met Brajden, analiticar.

Od napada na tržni cenatar u Najrobiju, u kojem je poginulo 67 osoba, zvaničnici su pojačali obuku za sličan scenario na američkom tlu.

Mjere bezbjednosti, u međuvremenu su pooštrene i u tržnom centru u Edmontonu u Kanadi, čija policija je saopštila da trenutno ne postoji prijetnja napada islamskih ekstremista.

Američki obavještajni zvaničnici su u sinoćnjem izvještaju naveli da su drugi video snimci, u kojima je Al Šabab pozivao muslimane na zapadu da napadnu, bili neuspješni.

XS
SM
MD
LG