Linkovi

U napadu na bazu UN u Maliju ranjeno 12 njemačkih vojnika


Vojni transportni avion Erbas A400 M njemačkog ratnog vazduhoplovstva stoji u vojnoj bazi u Vunštrofu, Njemačka, 25. juna 2021.
Vojni transportni avion Erbas A400 M njemačkog ratnog vazduhoplovstva stoji u vojnoj bazi u Vunštrofu, Njemačka, 25. juna 2021.

Ujedinjene nacije saopštile su da je 12 njemačkih i jedan belgijski vojnik na službi u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Maliju ranjeno u petak u napadu na nemirnom sjeveru zemlje.

Misija Ujedinjenih nacija u toj zemlji, MINUSMA, ranije je saopštila da je 15 pripadnika mirovnih snaga ranjeno kada je privremena operativna baza u regionu Gao bila napadnuta automobilom-bombom, da bi kasnije ispravili broj ranjenih.

Njemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer rekla je da su trojica vojnika teško ranjena. Ona je novinarima u Bonu u Njemačkoj rekla da su dva vojnika u tom trenutku bila u stabilnom stanju, dok je treći još uvijek bio na operaciji.

Svi ranjeni vojnici su helikopterom prebačeni u Gao, gdje su bili na liječenju u njemačkim, francuskim i kineskim medicinskim ustanovama, rekla je ministarka.

"Vojne operacije na lokaciji još nisu završene", rekla je ona.

Njemački medicinski avion poletio je tokom noći noći za Gao kako bi u subotu dovezao ranjene vojnike u Njemačku, rekla je Kramp-Karrenbauer.

Njemačka ima stotine vojnika koji učestvuju u misijama za stabilizaciju Ujedinjenih nacija i obuku Evropske unije u toj zapadnoafričkoj državi.

Mali pokušava da suzbije slamsku ekstremističku pobunu od 2012. godine.

Islamski ekstremistički pobunjenici svrgnuti su s vlasti u sjevernim gradovima Malija tokom vojne operacije koju su predvodili Francuzi 2013. Međutim, pobunjenici su se brzo pregrupisali u pustinji i započeli česte napade na malijsku vojsku i njene saveznike koji se bore protiv pobune.

Ekstremisti su proširili svoj domet i na centralni Mali, gdje je njihovo prisustvo rasplamsalo tenzije između etničkih grupa u tom području.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG