Linkovi

Male kompanije pridružuju se misijama na Mjesec


Posada Apolla 16 snimila je pojavljivanje Zemlje ručnom Haselblat kamerom tokom druge misije na Mjesecu.
Posada Apolla 16 snimila je pojavljivanje Zemlje ručnom Haselblat kamerom tokom druge misije na Mjesecu.

Kompanija Scorpius, posvećena jeftinijim svemirskim lansirnim sistemima, učestvovaće u predstojećoj misiji slanja modula bez posade na Mjesec. To je jedna od mnogih malih kompanija koje se nadaju da će imati ulogu u budućoj bazi na Mjesecu.

Radnici u Scorpiusu prave ploču od ugljeničnih vlakana za rezervoar, koji će modul Nova Ce IM-1 ponijeti ka površini Mjeseca u junu ove godine.

Kompanija Torrance, sa sjedištem u Kaliforniji, smanjuje troškove za naučnu misiju koja će vršiti eksperimente na Mjesecu, tako što joj pruža čvrst, lagani rezervoar za gorivo koji je otporan na ekstremno niske temperature.

Markus Rufer, predsjednik kompanije Scorpius, kaže da rezervoar koristi tečni metan i tečni kiseonik za stvaranje pogona, za razliku od nekih veoma toksičnih tečnosti koje se tradicionalno koriste.

Modul Nova-Ce je dizajnirala kompanija iz Texasa pod nazivom Intuitive Machines, a podaci koje prikupi će biti podrška međunarodnom programu Artemis, koji predvodi američka svemirska agencija NASA i koji će vratiti ljude na Mjesec već 2025, prvi put od 1972.

Blizu južnog pola mjeseca, modul će sprovesti eksperimente koji će, između ostalog, pomoći budućim posadama da izvlače resurse sa mjesečevog tla. Inženjeri i tehničari u Scorpiusu se oslanjaju na genijalnost, a ne na veliki budžet za istraživanje.

"Zato što smo mali i spretni, uspeli smo da proizvedemo rezervoar koji im je bio potreban u roku i po traženoj cijeni. Za male kompanije, takve misije su izazov", kaže Chris Maruyama, inženjer.

Rufer dodaje da je putovanje kroz svemir veoma težak poduhvat i prirodno je da prednost imaju velike organizacije, koje imaju sredstva za ublažavanje rizika, imaju pristup svim tehnologijama, svim laboratorijama i svim testovima i da je to prilično neobično za mali tim kao što je njihov.

James Wertz je predsednik kompanije Microcosm koja je krovna kompanija Scorpiusa. On je također autor i vanredni profesor na Univerzitetu Južne Kalifornije.

"Svemir je ogroman i postoji šansa da se istraži, a vi ste prvi ljudi koji će imati priliku da ga istraže", ističe on.

U kompaniji će vladati veliko uzbuđenje kada misija bude polijetala i slijetala, kaže Rufer. I dok čovječanstvo ulazi u novo doba istraživanja, države i privatne kompanije planiraju da sarađuju, ali i da se takmiče u svemiru.

XS
SM
MD
LG