Linkovi

Svijet: Muzika iz afričkog zatvora nominirana za Grammy


Članovi muzičke grupe zatvora Zomba i njihovi čuvari
Članovi muzičke grupe zatvora Zomba i njihovi čuvari

"Nismo to nikako očekivali. Došao je neki Amerikanac.... Dozvolili smo snimanje jer nam je tako rečeno iz centralne zatvorske uprave."

Po prvi put u povijesti Grammy-a, za najznačajniju američku, pa i svjetsku, nagradu za popularnu muziku nominirana je jedna muzička grupa iz Malawi-a, zemlje koju je zaista teško naći na mapi svijeta. I ta grupa nije nešto uobičajeno, standardno, dobro poznato.... Nominirani sastav čine nekoliko mladih zaljubljenika u muziku, zatvorenika zatvora Zomba, zatvora najstrožijeg stepena sigurnosti. Njihov muzički projekat "I Have No Everything Here - Nemam sve ovdje" snimljen je u zatvoru i nominiran u kategoriji najboljih svjetskih muzičkih albuma.

Muzička grupa formirana je 2008. godine i bila je, uz rijetke nastupe duvačkog orkestra malavijske zatvorske uprave, svakodnevni zabavni dio života u zatvoru Zomba. Ključni podsticaj formiranju grupe dao je čelnik državne zatvorske službe Malawi-a Little Dinizulu Mtengano prilikom jednog susreta sa više mladih zatvorenika koji su u muzici tražili i nalazili olakšicu. O tome sada kaže:

"Kada sam posjetio zatvor Zomba, vidio sam i čuo mladiće koji su svirali na improviziranim gitarama, bubnjali na praznim kanisterima... Svirali su i pjevali skladno, ostale zatvorenike su izlazili iz ćelija i slušali ih. I rekao sam sebi .... hajdemo to unaprijediti, poboljšati..."

Iz programa malavijske Nacionalne komisije za borbu protiv AIDS-a izdvojen je potreban novac i prvi korak je bio komponiranje pjesama o borbi protiv AIDS-a i širenja virusa HiV, prisjeća se Dinizulu Mtengano i dodaje:

"Dali su nam 800 dolara, kupljene su tri električne gitare, komplet bubnjeva i nekoliko zvučnika. Momci su bili vrlo sretni i počeli su njihovu mužičku kampanju kojom su među zatvorenicima širili svijest o opasnosti AIDS-a i HIV-a."

Uslijedile su i nove donacije za kupovinu dodatnih muzičkih instrumenata. Nominacija za jednu od Grammy nagrada bila je ogromno iznenađenje za sve, i u zatvoru, i u Malawi-u, ističe Linesi Kaunde, zatvorska službenica i članica grupe

"Nismo to nikako očekivali. Došao je neki Amerikanac, snimio našu muziku.... Bili smo sumnjičavi prema njegovim motivima, nismo znali šta je namjeravao sa našom muzikom.... Dozvolili smo snimanje jer nam je tako rečeno iz centralne zatvorske uprave."

Nominacija za Grammy za članove grupe i zatvorenike zatvora Zomba je potvrda više da zatvor nije samo i isključivo mjesto „odlaganja i držanja otpadnika“ kaže, Ernest Kufandigo, član grupe, osuđen 2009. za krađu:

"Pogrešno bi bilo očekivati, ne bi trebalo imati predrasuda, da ćemo, kada izađemo na slobodu, nastaviti živjeti na isti način kao što smo živjeli prije zatvora. Treba znati da smo naučili nešto vrijedno, da su se mnogi od zatvorenika, posebno mladih zatvorenika, kompletno promijenili."

Album sa 20 kompozicija u zatvoru Zomba snimio je 2013. godine Amerikanc Ian Brener, muzički producent i dobitnik Grammy-a. Njegovom zaslugom taj album postao je muđunarodno poznat.

Članovi grupe, kako je saopšteno iz zatvorske uprave, neće moći prisustvovati ceremoniji dodjele Grammy-a u Los Angelesu u februaru iduće godine. Umjesto njih vlada Malawi-a vjerojatno će uputi nekog predstavnika. I ko god da bude predstavljao mlade muzičare iz zatvora Zomba nije toliko bitno. Oni su, ako i ne dobiju Grammy, pobjednici u vrlo teškim životnim okolnostima.

Svijet: Muzika iz zatvora nominirana za Grammy
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

XS
SM
MD
LG