Linkovi

Malezijski avion oboren raketom zemlja - zrak tipa Buk


Avion kompanije Malaysia Airline , na putu od Amsterdama ka Kuala Lumpuru, srusio se danas popodne iznad podrucja istocne Ukrajine, pri cemu su zivote izgubili svih 295 putnika i clanova posade. Zvanicnici ukrajinske vlade su saopcili da je avion oboren vatrom iz oruzja pro-ruskih pobunjenika.

Visoki americki zvanicnik je kazao da je avion oboren raketom zemlja-zrak, medjutim analiticari kazu da jos nije sigurno ko je ispalio raketu na avion tipa Boeing 777-200 , niti odakle je tacno dosla.

Kompanija Malaysia Airlines je izdala saopcenje prema kojem je sa avionom izgubljen kontakt oko 2: 15 poslijepodne UTC. Kontakt je izgubila ukrajinska kontrola letova , s obzirom da je avion bio u tom trenutku u ukrajinskom zracnom prostoru. Vecina putnika na avionu su drzavljani Holandije.

Jumbo jet se obrusio u blizini Donetska, nedaleko od granice s Rusijom, upravo u podracju gdje se vode zestoke borbe izmedju pro-ruskih separatista i ukrajinskih snaga.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova - navodeci rijeci vojnih zvanicnika - kaze da se avion nalazio na visini od 33 hiljade stopa kada je pogodjen raketom tipa BUK.

"Avion je oboren je ruski sistemi zracne obrane pruzaju zastitu ruskim placenicima i teroristima u ovom podrucju ," kazala je glasnogovornica ministarstva Natalya Melnychuk u saopcenju na Facebook-u.

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko je takodjer rekao da nije iskluceno da je avion oboren raketom sa zemlje.

"Ne iskljucujemo mogucnost da je ovaj avion oboren, ali zelimo naglasiti da ukrajinske oruzane snage nisu bile ukljucene ni u kakve aktivnosti otvaranja vatre na ciljeve u zraku ," izdao je Poroshenko saopcenje na predsjednickoj internet stranici.

A u svojoj postavci nesto kasnije na Twitter-u, Poroshenko je izjavio: "Ovo nije incidnet, nije nikakva nesreca, nego cin terorizma."

Washington u kontaktu s Ukrajinom

Americki podpredsjednik Joe Biden je izjavio tijekom govora u Detroitu da je avion oboren. "To nije nesreca, avion je skinut iz zraka.", kazao je americki podpredsjednik.

Glasnogovornik BIjele Kuce Josh Earnest je izjavio na konferenciji za novinare da su americki zvanicnici u stalnom kontaktu s Ukrajinskom vladom, ali nije dao niakve detalje. Predsjednik Obama je u medjuvremenu pad aviona nazvao uzasnom tragedijom.

“Trenutno radimo na tome da se utvrdi je li na avionu bilo americkih drzavljana. To je nas prioritet, a ja sam dao upute svom timu za nacionalnu sigurnost da bude u stalnoj vezi s vladom u Kijevu. Sjedinjene drzave ce ponuditi svaku pomoc da bi se utvrdilo sta se tacno dogodilo, i zasto " , kazao je predsjednik Obama tijekom govora u saveznoj drzavi Delaware. Kao nacija, mi nudimo najdublju sucut obiteljima stradalih, odakle kod da su, i molimo se za njih, zakljucio je Obama.

A prije nego se nesreca dogodila, predsjednik je telefonom razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Po saopcenjima iz Bijele Kuce, Kremlj je zatrazio razgovor. Pri samom kraju razgovora dvojice lidera, stigle su prve vijesti o padu aviona, i navodi se kako je to gospodin Putin spomenuo predsjedniku Obami - kaze glasnogovornik Bijele Kuce Josh Earnest .

U televizijskom obracanju iz Moskve kasno veceras, Vladimir Putin je za obaranje avion okrivio ukrajinske snage.

"Ova se tragedija ne bi dogodila da je na toj zemlji mir, ili da barem vojne operacije nisu obnovljene. I bez svake sumnje, zemlja na ciju je teritoriju avion pao, snosi odgovornost za ovu strasnu tragediju, kazao je ruski predsjednik Putin.

Vijece Sigurnosti UN-a sutraujutro - petak - saziva hitnu sjednicu kako bi razgovaralo o ovoj tragediji. Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon je pozvao na "temeljitu i transparentnu medjunarodnu istragu."

XS
SM
MD
LG