Linkovi

Maksim Božić i Edin Hastor negirali krivicu za terorizam


Sud Bosne i Hercegovine
Sud Bosne i Hercegovine

Maksim Božić i Edin Hastor negirali su krivicu za planiranje i pripremanje terorističkog napada.

Božić i Hastor su kazali pred Državnim sudom da nisu krivi. S obzirom da su negirali krivicu, njima će u narednom periodu početi suđenje, izvještava BIRN BiH.

U optužnici Tužilaštva koja je podignuta 3. jula ove godine, a potvrđena dan kasnije, navodi se da je Božić 2017. i 2018. godine, planirao i pripremao nabavku sredstava te preduzimao druge radnje kojima je stvarao uslove za izvršenje terorističkog čina, u namjeri da zastraši stanovništvo i prisili organe vlasti na određene radnje s ciljem da ozbiljno destabilizira političke i ustavne strukture BiH.

“Božić je u više navrata ostvarivao kontakt s pripadnicima radikalnog selefijskog pokreta BiH, među kojima i sa Hastorom, te planirao i preduzimao radnje na stvaranju uslova za izvršenje terorističkog čina, nastojeći da nabavi novac i kupi oružje veće ubojite moći i to RPG, puškomitraljez M84, ručne bombe, municiju i granate kako bi izvršio napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona”, stoji u optužnici.

U svrhu izvršenja planiranog terorističkog čina, kako se navodi u optužnici, Božić je sredinom juna 2017. zatražio od zaštićenog svjedoka “A” da mu, nakon što pribavi oružje za izvršenje planiranog terorističkog čina, snimi videoporuku o smrti u džihadu i istu nakon izvršenja djela objavi u medijima.

Hastor je, prema optužnici, u martu 2018. obezbijedio prostorije vlastite porodične kuće, gdje su, za potrebe izvršenja terorističkog čina planiranog od Božića, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu, koji su prilikom pretresa od strane SIPA-e oduzeti.

XS
SM
MD
LG