Linkovi

Francuski predsjednik u Washingtonu: Iran, Sirija i trgovina glavne teme


Zvanični doček francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Bijeloj kući, 24. april 2018.
Zvanični doček francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Bijeloj kući, 24. april 2018.

Američki predsjednik Donald Trump zvanično je u utorak dočekao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Bijeloj kući, prije razgovora i državne večere.

U zvaničnoj ceremoniji dočeka učestvovalo je gotovo 500 pripadnika svih pet grana američke vojske, dok će na Trumpovoj prvoj državnoj večeri nastupiti Nacionalna opera iz Washingtona.

Trump i Macron će na bilateralnom sastanku razgovarati o nekoliko važnih globalnih pitanja, među kojima su rat u Siriji, iranski nuklearni program i plan američkog lidera da uvede tarife na uvoz aluminijuma i čelika.

"Ova posjeta je veoma važna u aktuelnom kontekstu, sa mnogobrojnim neizvjesnostima, problemima i povremeno prijetnjama", rekao je Macron po dolasku u američku prijestolnicu.

Francuski lider će vjerovatno, tokom razgovora u Bijeloj kući, pokušati da ubijedi Trumpa da ne povuče SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Američki predsjednik, koji je više puta ocijenio da je riječ o lošem dogovoru, ima rok do 12 maja da odluči da li će ponovo da uvede ekonomske sankcije Iranu.

Ako se to dogodi, Teheran prijeti da će ponovo započeti nuklearni program. Iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je na teške posljedice eventualne odluke Washingtona da se povuče iz sporazuma.

Francuski predsjednik će vjerovatno razgovarati sa američkim kolegom i o važnosti ostanka američkih snaga u Siriji. Trump je ranije više puta pomenuo povlačenje Amerikanaca iz sjevernog dijela te zemlje što bi, prema Maconovom mišljenju, povećalo rizik predaje Sirije Assadovom režimu i Iranu.

Ubrzo po dolasku u Washington, u ponedjeljak, Macron i njegova supruga Brigitte, uz Trumpa i prvu damu Melaniju, zasadili su na južnom travnjaku Bijele kuće drvo iz šume u Francuskoj u kojoj je, tokom Prvog svjetskog rata, poginulo više od 9 hiljada američkih marinaca.

Macronovi i Trumpovi su takođe helikopterom obišli čuvene turističke atrakcije u američkoj prijestlonici prije nego što su večerali u Mount Vernonu, domu prvog američkog predsednika George Washingtona.

Prije povratka u Pariz, Macron će se obratiti Kongresu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG