Linkovi

MACRON: Stari demoni se ponovo dižu


Francuski predsjednik Emmanuel Macron govori na svečanoj ceremoniji u Parizu

Više od 80 šefova država i vlada - kako zemalja pobjednica, tako i onih poraženih - prisustvovalo je centralnoj proslavi stogodišnjice okončanja Prvog svjetskog rata u Parizu pored Trijumfalne kapije.

Lekcija ne može biti "jedan narod protiv drugih", ta poruka nas obavezuje da mislimo o budućnosti, rekao je obraćajući se zvanicama predsjednik Franuske Emmanuel Macron.

Francuzi su se borili za svoju otadžbinu i slobodu, doživjeli su pakao koji niko ne može da zamisli, a njihova je patnja sagradila Francusku, nastavio je on i podsjetio da se Evropa umalo samouništila u paklu koji je gutao vojnike, nevezano za to kojoj su vojsci pripadali.

On je upozorio na krhkost mira i opasnost nacionalizma i da "tragovi rata nikad nisu nestali".

"Stari demoni se ponovo dižu. Moramo pred našim narodima ponovo da potvrdimo našu istinsku i ogromnu odgovornost", rekao je Macron.

"Moramo afirmisati odgovornost da djeci prenesemo svijet o kojima su prethodne generacije sanjale", rekao je predsjednik Francuske i naglasio da je vrhovna vrijednost mir, zato što je poznato kolika je cijena potrebna da bi se on odbranio.

U takozvanom "Velikom ratu" poginulo je 10 miliona vojnika, milioni civila, a milijardu projektila ispaljeno je samo na Francusku, rekao je Macron. Tokom svog govora istakao je vrijednost patriotizma Francuza, ali je toj vrijednosti suprotstavio nacionalizam.

"Francuska zna šta duguje svojim borcima i borcima iz cijelog sveta. Klanja se pred njihovom veličinom. Neka ova godišnjica bude dan kada se obnavlja vječna odanost naših mrtvima", naglasio je Macron.

Čitanje pisama vojnika iz Velikog rata

Zahvalio je prisutnim svjetskim liderima "što su se danas okupili kao braća", ali je zaključio da ovaj skup ne treba da bude samo "skup jednog dana".

"Živio mir, živjele slobodne zemlje, živela Francuska", poručio je francuski predsjednik na kraju govora, nakon čega je položio vijenac i zapalio plamen kod Spomenika neznanom junaku.

Na početku proslave ispred Trijumfalne kapije, osam tinejdžera čitalo je pisma vojnika koji su bili na liniji fronta.

Nakon proslave ispred Trijumfalne kapije, francuski predsjednik Emjanuel Macron priredio je ručak za goste i zvaničnika u Jelisejskoj palati. Predsjednik SAD Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin sjedili su na ručku za glavnim stolom blizu Macrona, a među drugim gostima za stolom domaćina bili su izraelski premijer Benjamin Netanjahu, njemačka kancelarka Angela Merkel, kanadski premijer Justin Trudeau, marokanski kralj Mohamed VI, španski kralj Felipe VI i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres.

U okviru obilježavanja godišnjice, održava se i prvo zasjedanje Pariskog mirovnog foruma. Forum se uspostavlja na inicijativu francuskog predsjednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svijetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

Rukovanje Trumpa i Putina

Američki i ruski predsjednici rukovali su se na početku ceremonije, što je privuklo pažnju svih svjetskih medija. Na video snimku se vidi kako Putin prilazi Trumpu i rukuje se sa njim.

Rukovanje Donalda Trumpa i Vladimira Putina
Rukovanje Donalda Trumpa i Vladimira Putina

Dok se Putin dalje rukuje sa prvom damom SAD Melanijom Trump, predsjednik Sjedinjenih Država ga prijateljski tapše po ramenu.

Putin se nakon toga okreće, potapše blago Trumpa po ramenu, podiže palac nagore i odlazi na svoje mjesto, pored prve dame Francuske, Brigitte Macron.​

XS
SM
MD
LG