Linkovi

Za bolji svijet: Salman Khan


Internet stranica Salmana Khana
Internet stranica Salmana Khana

Salman Khan, 33-godišnjak iz Kalifornije, napustio je posao finansijskog analitičara i posvetio se dobrovoljnom, neplaćenom poslu učitelja matematike. I odmah treba reći da je to učitelj sa najviše učenika, da je njegova učionica najveća.... Naime, Salman Khan vlastito matematičko znanje na druge prenosi putem interneta, a kroz lekcije koje vodi mjesečno prolazi skoro 100 hiljada osoba.

On je na YouTube stavio 1.200 lekcija koje, korak po korak, mogu biti lako praćene. Nastavne jedinice, da tako kažemo, protežu se od osnovnih do vrlo složenih. Osim matematike, Salman priprema i lekcije iz nauke i finansija. Praćenje svake od tih lekcija je besplatno, odziv jako veliki:

“U uvodu u trigonometriju objašnjavam trigonometrijske funkcije. Te lekcije su jedne od najgledanijih.... čak 179 hiljada osoba ih je vidjelo.”

Salman Khan živi u nadaleko poznatoj Silikonskoj dolini u Kaliforniji, oženjen je, a odnedavno i otac. Ideja za matematičku učionicu, za Khan Academy, javila se prije četiri godine kada je Salman pomagao rođaku, učeniku da kilograme preračune u grame. Uz Salmanovu pomoć, rođak je brzo usvajao matematičko gradivo, a Salman je počeo novu karijeru, karijeru učitelja matematike putem interneta.

Lekcije priprema, snima i na YouTube plasira u jednom dijelu spavaće sobe. Likom se nikada ne pojavljuje na video-snimku, samo glasom:

“To je kao moj glas iznad njihove glave. Učenik gleda u ekran, prati lekciju i osjeća kao da neko stoji iza njega, kao da mu govori u uho... Potpuno suprotno od učitelja u učionici, pred tablom i podaleko od učenika.”

Kada su učenice ženske gimanzije u Palo Alto-u pozvale Salmana Khana da u njihovoj školi održi koju lekciju, kontakt predavača i slušatelja bio je vrlo brz. Salman nije bio prestrog predavač:

“Recite mi da ne znate kako podijeliti decimanalne brojeve, da je to pomalo siva zona, a ja ću vam reći da niste same. Dijeljene decimalnih brojeva je jedna od onih matematičkih radnji koju mnogi zaboravljaju a niko ne želi reći da je zaboravio kako se radi.”

Koncept kratkih lekcija, ne dužih od 10 minuta, koje mogu biti ponavljane bezbroj puta, privukao je i srednješkolku Bridget Meaney. Algebra za treći razred bila joj je poteška. No tu su, kako kaže, Salmanove lekcije:

“Mislim da su učitelji dobri, ali ne mogu ritam predavanja podesiti da odgovara svima. Odgovara mi metod... naučim nešto u školi, a onda kod kuće kroz lekcije na YouTubeu, polako i temeljito, idem dublje, produbljujem razumijevanje.”

Dužina lekcija Salmana Khana ograničena je pravilima YouTube-a. Bez obzira na to, on misli da su kraće lekcije bolje:

“Prema rezultatima više istraživanja desetak minuta je vrijeme visoke koncentracije koju može neko održati. Nakon toga koncentracija opada, gubi se. Mislim da se svima nama dešavalo da tokom studiranja, pratimo profesora 10, 15 minuta, a onda počnemo mislima lutati.”

Za Salmana Khana gradivo, matematika, nauka, finansije, su početak. Spreman je, kako kaže, putem interneta, u okviru Khan Academy, ponuditi i lekcije i iz drugih oblasti.

XS
SM
MD
LG