Linkovi

Za bolji svijet: Heidi Kuhn


Heidi Kuhn
Heidi Kuhn

“Za kancer nema stvarnog lijeka, takođe ni za AIDS… Ali, minirano zemljište je izliječivo, mine se mogu otkloniti. To je ostvarljivo. I kako čupamo te zasade mržnje i terora iz zemljišta i zasađujemo smjemenje koje život znači, generacije koje dolaze vodimo miru i prosperitetu” - kaže u razgovoru za Glas Amerike Heidi Kuhn, žena velikog srca i još jedna osoba koja mijenja svijet na bolje.

Na minska polja, prepuna sakrivenih eksplozivnih naprava raznoraznih tipova, Heidi Kuhn gleda kao na zemljište na kojem mogu izrasti vinogradi. I čini ono što može da takvi prostori, a njih je jako mnogo u zemljama u kojima traju ratovi ili su trajali, budu deminirani, očičćeni, da prestanu biti opasnost po ljudske živote.

Heidi Kuhn, majka četvoro djece, jača od raka od kojeg je bolovala, duha koji ne posustaje, jednostavno rečeno pruža nadu i mijenja svijet na bolje:

“Svako ko je izliječen od tog opakog oboljenja shvata šta to znači i, kako vjerujem, duboko iz srca se zavjetuje na nešto. Moj zavjet je bio... dragi bože, daruj mi još jednom dar života i ja ću živjeti radeći nešto izuzetno.”

Heidi Kuhn sa afganistanskim dječakom
Heidi Kuhn sa afganistanskim dječakom

I radi. Inspirirana koracima britanske princeze Diane po minskim poljima Angole i Bosne i Hercegovine, Heidi Kuhn se od 1997. godine posvetila uklanjanju mina:

“Zapitala sam se tada može li svijet od mina do vinove loze.”

Uvjerena da može, osnovala je Roots of Peace (Korijeni mira), humanitarnu organizaciju kojom će pomagati deminiranje i ponovno vraćanje minskih polja zasijavanju:

“Bio je to prvi korak. Možete li zamisliti strah i užas majke čije dijete pravi prve korake, a ona zna da je tamo nedaleko prostor na koje njeno dijete može, sutra, prekosutra igrajući se kročiti i nastradati.”

Afganistanci taj strah trpe svakodnevno. Kako se procjenjuje, 10 miliona mina sakrivenih u afganistanskom tlu čeka na neoprezan korak.

“Kada me ljudi pitaju kako možemo surađivati sa vojskom, ja uzvratim... a zašto da ne možemo. Surađujemo sa timovima za razvoj poljoprivrede, idemo do seljaka i farmera i učimo ih kako zasijavati, kako vratiti izgubljeno” – kaže gospođa Kuhn.

U okviru "Korijena mira" angažirani su i ostali članovi porodice Kuhn. Heidin suprug Gary nadgleda rad u Aganistanu:

“Ono što radimo je od velikog značaja za Afganistance. Oni ne trebaju i ne traže milostinju. Treba im pomoći da stanu na noge, naučiti ih kako da dobiju najviše sa deminiranih polja.”

Ostali članovi porodice Kuhn
Ostali članovi porodice Kuhn

I djeca Heidi Kuhn takođe su dio njenih "Korijena mira." Sin Brooks je doktor. Kćerka Kyleigh je kroz kampanju "Jedan cent" prikupila dovoljno novca da podigne školu u Afganistanu. Christian, najmlađi sin , čini slično među svojim školskim vršnjacima. Tucker je u Vijetnamu. Vodi programe zasijavanja kakaovca na deminiranim poljima.

“Za kancer nema stvarnog lijeka, takođe ni za AIDS… Ali, minirano zemljište je izliječivo, mine se mogu otkloniti. To je ostvarljivo. I kako čupamo te zasade mržnje i terora iz zemljišta i zasađujemo smjemenje koje život znači, generacije koje dolaze vodimo miru i prosperitetu” - kaže na kraju razgovora za Glas Amerike Heidi Kuhn, žena velikog srca i još jedna osoba koja mijenja svijet na bolje.

XS
SM
MD
LG