Linkovi

MAKEDONIJA: Prvo ime, onda članstvo u NATO


Poslije pet sati sastanka državnog i političkog vrha Makedonije, premijer Zoran Zaev je rekao da je optimista da vlasti i opozicija mogu da dođu do nacionalnog konsenzusa u rješavanju spora s Grčkom oko imena Makedonije.

Sastanak, na kojem je razmatran prijedlog posrednika UN u pregovorima oko novog imena države Metjua Nimica, ocijenjen je kao "informativan i konstruktivan", ali niko od njih nije želio da iznese detalje o prijedlogu, kao i da li je prihvatljiv i da li među političkim subjektima postoji usaglašenost.

Prema pisanju i grčkih i makedonskih medija, Nimic je dostavio pet verzija prijedloga u kojima ispred riječi "Makedonija" stoji dodatak Sjeverna, Gornja, Nova, Vardarska ili termin Skoplje u zagradi iza te reči, napisano makedonskom transkripcijom na latinici i bez prevoda na engleski, a Nimec je objasnio da će u imenu ostati naziv Makedonija jer je to prepoznalo do sada već 100 zemalja.

Nakon sastanka na kojem su učestvovali i šef države, ministri spoljnih poslova i odbrane, vicepremijer za evropska pitanja, predsjednik najveće opozicione partije VMRO DPMNE i lider vodeće partije Albanaca u Makedoniji DUI, Zaev je rekao da proces rješavanja spora sa Grčkom traži posvećenost i političku odgovornost u cilju postizanja nacionalnog konsenzusa.

"Rješavanjem tog bilateralnog spora, koji traje 25 godina, želimo da obezbjedimo napredak i integraciju Makedonije u EU i NATO, kao zaštitu nacionalnih interesa i dostojanstva našeg naroda", rekao je makedonski premijer.

On se nada da će Makedonija postati 30. članica NATO-a i to na Samitu Alijanse, koji će biti održan u Briselu 11. i 12. jula.

I lider opozicine VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je rekao da Makedonija mora da bude dio NATO i EU, kao i da ta stranka ostaje na "braniku zaštite nacionalnih i državnih interesa", prenio je Fokus.

"Ovaj sastanak je trebalo ranije da se desi", rekao je Mickoski, ne želeći novinarima da odgovori da li se opozicija distancira od djelovanja na uspostavljanju nacionalnog konsenzusa.

Ovaj sastanak je održan poslije sastanka premijera Grčke i Makedonije u Davosu kada je Zaev obećao prve konkretne mjere kao dio rješavanja spora između dvije države.

On je rekao da će preimenovati aerodrom "Aleksandar Veliki" u Skoplju, kao i autoput. Najavljeno je da će posrednik Nimic će posjetiti Atinu 29. i 30. januara, a Skoplje 31. januara i 1. februara.

Stotine hiljada Grka prošle nedjelje u Solunu je irazilo protest zbog upotrebe riječi "Makedonija" u bilo kojem rješenju spora, a Atina je upozorila da ne treba organizovati referendum u Makedoniji za odobravanje dogovora, jer se procjenjuje da će ga odbaciti većina građana

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine, a pregovori o iznalaženju rješenja vode se od 1992. godine. UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG