Linkovi

Makedonija i Grčka sve bliže rješenju oko imena, Zaev protiv Nove Makedonije


Protest u Makedoniji zbog pregovora sa Grčkom
Protest u Makedoniji zbog pregovora sa Grčkom

Predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev rekao je u intervjuu za britanski dnevnik Financial Times da se Makedonija i Grčka približavaju rješenju dugogodišnjeg spora oko imena države.

Zaev je kazao kako se nada da bi to pitanje moglo da bude zatvoreno prije Samita NATO u Briselu u julu, sa kojeg Makedonija očekuje poziv za članstvo u Alijansi.

"Optimista sam. Mnogo je teško i svjesni smo toga. Međutim, bilo bi dobro za obje strane da nađemo rješenje što je brže moguće", rekao je Zaev.

On je ponovio stav koji je iznio i u prethodna dva intervjua posljednjih dana, da za rješenje ovog problema nije potrebna promjena Ustava Makedonije, na čemu insistira grčka strana, što bi za Grke predstavljalo garanciju za eventualni dogovor.

"Sada je nov zahtjev Grčke da treba da napravimo promjene u našem Ustavu. Ali, Ustav je samo knjiga sa domaćim pravilima i nema nikavih implikacija van zemlje. U svakom slučaju promjena Ustava ne bi značila konačnu garanciju, jer bi neka buduća vlada ponovo mogla da ga promijeni", rekao je Zaev.

U ranije datom intervjuu njemačkom Spiegelu, Zaev je tim povodm rekao: "Ovo ime je naš ponos i naš identitet. Ne vidim nikakav razlog za zahtjev da ime mijenjamo u Ustavu, to nije dostojanstveno.''

Kako je istakao, Grčkoj je potreban provjeren partner, a ne partner bez dostojanstva.

Inače, u javnosti se kao predložena rješenja, koja je ponudio medijator UN Matthew Nimetz, pominju moguća imena: Republika Makedonija (Skoplje), Sjeverna Makedonija, Gornja Makedonija, Vardarska Makedonija i Nova Makedonija.

Međutim, Zaev je rekao da je prijedlog Nova Makedonija neprihvatljiv, jer nema geografsku odrednicu, ali da bi moglo da se pregovara o preostala četiri imena.

Makedonski premijer ocijenio je da integracija Makedonije u NATO treba da ide naprijed bez obzira na rusko protivljenje širenju Aliijanse.

"Rusija nema ništa protiv naše integracije u EU, ali ne gleda toliko pozitivno na našu integraciju u NATO. Imamo dobre odnose sa Rusijom. Oni treba da budu svjesni da nema druge alternative za našu zemlju, osim integracije u EU i NATO", rekao je.

U vezi sa podrškom opozicije za eventulani dogovor sa Grčkom, imajući u vidu da je potrebno da sporazum bude ratifikovan u parlamentima dvije susjedne zermlje, Zaev je rekao da to možda neće ići tako lako.

"U obje zemlje postoji mnogo nacionalizma, kritika, ljudi i grupa koji se protive dogovoru", zaključio je premijer Makedonije u intervjuu za Financial Times.

Ustpuci i demonstracije

U sklopu ustupaka Makedonije Grčkoj, vlasti u Skoplju preimenovale su nedavno aerodrom u glavnom gradu, te on više ne nosi Aleksandra Makedonskog.

Tabla sa imenom najpoznatijeg vojskovođe iz antičke Grčke skinuta je sa zgrade aerodroma, a zamijenjene su i table sa putokazima na autoputu od granice sa Grčkom, do granice sa Srbijom.

Istovremeno, nakon nedavnih velikih protesta u Solunu protiv pregovora sa Makedonijom, i u Skoplju su održane demonstracije protiv pregovora sa Grčkom.

Na posljednjem takvom skupu, na kome je prema medijskim procjenama učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, kamere su zabilježile i spaljivanje zastave susjedne Grčke.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG