Linkovi

Majušne i male kućice za neke su baš ono pravo


Malo, ali ne tako malo da se ne bi moglo živjeti i udobno i sretno: Jay Shafer u svojoj majušnoj kućici
Malo, ali ne tako malo da se ne bi moglo živjeti i udobno i sretno: Jay Shafer u svojoj majušnoj kućici

Kriza sa stambenim i hipotekarnim zajmovima, te mnogobrojne ovrhe domova, ukazale su da su brojni Amerikanci živjeli u domovima koji su bili preveliki i za njih i za njihove kućne budžete

Kriza sa stambenim i hipotekarnim zajmovima, te mnogobrojne ovrhe domova, ukazale su da su brojni Amerikanci živjeli u domovima koji su bili preveliki i za njih i za njihove kućne budžete. To bi mogao biti razlog za rastuće zanimanje za male - čak i majušne! - domove.

Kad je Jay Shafer bio dječak, mrzio je svoj dom od 370 četvornih metara: "Moja sestra i ja smo spremali kuću svaki vikend i zavidjeli drugoj djeci koja su se igrala dok smo mi morali čistiti."

Danas, Shafer vodi tvrtku Tumbleweed Tiny Homes i dizajnira kuće koje su tek dvadeseti dio površine njegovog doma iz djetinjstva. Kaže da je malo - više ekološko: "Ne želim izgarati nimalo više fosilnih goriva niti utrošiti imalo više građevnog materijala nego što moram, za protor koji ionako neću koristiti. A ni ne želim ispuštati više stakleničkih plinova nego što moram."

Dodaje da mu je život u malenom značajno povećao osobnu sreću: "Što više stvari posjedujem koje ne pridonose mojoj sreći, to više moram raditi, što me zaista ne čini sretnim. Dakle, riješio sam se svih nepotrebnih stvari i živim samo s onim što me stvarno čini sretnim. Odbacivanje nepotrebnih stvari je teško, ali kad se jednom napravi, živite mnogo slobodnije."

Majušna kućica Jaya Shafera, u kojoj je živio deset godina
Majušna kućica Jaya Shafera, u kojoj je živio deset godina

Zasjenjenim ruralnim puteljkom, Shafer vodi do svoje prve kućice, površine manje od 9 četvornih metara, koja, uz majušni dnevni boravak, ima kupaonu s WC školjkom i tušem, kuhinju s plinskim kuhalom i sudoperom, te spavaonicu u potkrovlju. Opremljena je parketom, malim kaminom, trijemom, čak i prostorom za ured i gledanje televizije, te radnim stolom za njegov prijenosni kompjuter. "On mi služi i za zabavu i kao veza s vanjskim svijetom. Dakle, ništa mi ustvari ne nedostaje," kaže Shafer.

Ta mu je majušna kućica bila dom gotovo deset godina. No, kaže Shafer, stvari su malo promijenile kad se oženio: "Supruga je inzistirala na nečemu malo većem, tako da smo kupili takorekuć palaču - kuću od 46 kvadrata. Onda je došla beba, pa je zaista i bilo dobro da smo imali malo više prostora."

Kućica iz pedesetih godina prošlog stoljeća, koju sada dijele Shafer, njegova supruga Marty i beba Emerson, pet puta je veća od njegove prve Tumbleweed kućice, no svejedno je tek jedna petina veličine prosječne američke obiteljske kuće. No, Marty kaže da im je dovoljno velika, možda je samo malo prostor raspoređen ne baš najbolje. S dizajnom kućice kakve radi njezin suprug, kaže da bi bila voljna ići i na manju kvadraturu. Diljem Amerike, više od 300 ljudi je učinilo upravo to, zahvaljujući Shaferovim planovima majušnih kućica i njegovim radionicama u kojima ljude podučava kako da ih izgrade.

Cijena unaprijed izgrađene male kućice - ne računajući zemljište na koje će biti postavljena - iznosi oko 50 tisuća dolara, tek petinu cijene prosječnog američkog doma. A što više u gradnji pridonese sam vlasnik kućice, to su niži troškovi.

"Ja nisam građevinarka po struci, ja sam bibliotekarka. Ja sam čisto knjiška osoba," kaže Jewels Hall-Payne, koja se upravo uselila u majušnu kućinu, površine 16 četvornih metara, koju je izgradila kraj jednog polja kukuruza u Coloradu, zajedno sa svojom družicom Molly Hall-Payne.

U gradnji su im pomogli i prijatelji i rodbina, kaže Molly i dodaje: "Ima nešto posebno u kući koja je izgrađena s toliko ljubavi i prijateljstva."

‘Malo’ je možda slijedeća velika stvar u Americi. Nacionalna udruga graditelja izvješćuje da je 2009. prosječni novoizgrađeni dom bio malo manji nego nekoliko godina ranije. Dosad je već pedesetak dizajnera i graditelja specijalizirano baš za malene kućice. A svakog dana, tisuće korisnika interneta posjeti online udrugu koju je osnovao Shafer, nazvanu Small House Society, tragajući za idejama i savjetima u smanjivanju svog stambenog prostora.

XS
SM
MD
LG