Linkovi

WHO: Pandemija majmunskih boginja malo vjerovatna


Ilustracija (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Ilustracija (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne vjeruje da će širenje majmunskih boginja van Afrike dovesti do pandemije, rekla je zvaničnica WHO u ponedjeljak i dodala da i dalje nije jasno da li zaražene osobe, koje nemaju simptome, mogu da inficiraju druge.

Više od 300 navodnih i potvrđenih slučajeva majmunskih boginja - obično blage bolesti koja se širi bliskim kontaktom i može da izazove simptome slične gripu i osip i otoke na koži - registrovano je u maju, uglavnom u Evropi.

WHO razmatra da li se širenje te bolesti može označiti kao "potencijalna vanredna situacija u javnom zdravstvu na međunarodnom nivou". Takva oznaka, koja se koristila za Covid 19 i ebolu, pomogla bi da se ubrza istraživanje i finansiranje da se bolest suzbije.

Na pitanje da li postojeće žarište majmunskih boginja ima potencijal da preraste u pandemiju, visoka zvaničnica programa WHO za vanredne situacije Rosamund Luis odgovorila je: "Ne znamo, ali ne mislimo da je to slučaj. U ovom trenutku nismo zabrinuti u pogledu globalne pandemije".

Luis je navela je su ograničene informacije o tome da li ljudi, koji su asimptomatični, mogu da prenesu bolest.

Većina slučajeva registrovana je u Evropi - a ne u centralnoj i zapadnoj Africi gdje su majmunske boginje endemska bolest - i nije povezana sa putovanjem. Za sada nisu prijavljeni smrtni slučajevi.

Naučnici pokušavaju da utvrde uzrok naglog rasta zaraženih, dok su zdravstvene vlasti navele da postoji određeni stepen prenošenja u zajednici. Neke zemlje počele su da nude vakcine bliskim kontaktima potvrđenih slučajeva.

Britanska zdravstvena agencija saopštila je u ponedjeljak da zaraženi majmunskim boginjama mogu da se izoluju kod kuće, ako se dovoljno dobro osjećaju, i da bi trebalo da ograniče bliski kontakt sa drugima dok se ne zacijele rane po tijelu koje bolest može da izazove.

Agencija je navela da je rizik po opštu populaciju od virusa i dalje nizak, te da je najveći rizik od prenošenja kroz direktan kontakt sa inficiranima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG