Linkovi

WHO: Virus majmunskih boginja nije mutirao


Mikroskopski prikaz virusa koji izaziva majmunske boginje (Foto: AP/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC)
Mikroskopski prikaz virusa koji izaziva majmunske boginje (Foto: AP/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne posjeduje dokaze da je virus majmunskih boginja mutirao, saopštila je Rozamund Luis, visoka zvaničnica te agencije Ujedinjenih nacija, navodeći da zarazna bolest koja je endemska u zapadnoj i centralnoj Africi nije imaja tendenciju da se mijenja.

Luis, šefica sekretarijata za velike boginje, koji je dio Hitnih programa WHO , izjavila je tokom brifinga da mutacije ovog virusa tipično nisu tako česte, ali da će sekvenciranje genoma najnovijih slučajeva pomoći da se razumije ovaj porast broja zaraženih.

Više od 100 nedavno potvrđenih slučajeva u Evropi i Sjevernoj Americi nisu bili teški, rekla je Marija van Kerhove, koja je zadužena za nove bolesti i zoonoze (infekcije koje se u prirodnim uslovima mogu prenijeti sa životinje na čovjeka) u WHO kao i tehničko vođstvo u vezi sa COVID19.

„Ovo je situacija koja se može obuzdati“, rekla je ona.

Pojava ovih slučajeva je netipična, tvrdi WHO, jer se javljaju u zemljama u kojima virus ne cirkuliše redovno. Naučnici pokušavaju da razumiju porijeklo slučajeva i da li se nešto promijenilo u vezi sa virusom.

Stručnjak: Majmunske boginje se proširile seksualnim putem na žurkama u Evropi

Doktor Dejvid Hejman, profesor infektologije i vodeći savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izjavio je da se širenje majmunskih boginja u razvijenim zemljama može objasniti rizičnim seksualnim odnosima na dvije masovne rejv žurke u Evropi.

On kaže da se širenje bolesti, koja je inače registrovana bila samo u Africi, objašnjava seksualnim odnosima između biseksualnih i gej muškaraca na rejv žurkama u Španiji i Belgiji. Ranije se majmunske boginje nisu širile van Afrike, a prenosile su se sa životinja na ljude.

"Znamo da se majmunske boginje šire u bliskom kontaktu sa lezijama zaraženih, a djeluje da je ovu transmisiju izazvao seksualni odnos", kaže Hejman.

Svjetska zdravstvena organizacija je do sada registrovala majmunske boginje u nekoliko desetina zemalja, između ostalih i u Velikoj Britaniji, Španiji, Izraelu, Francuskoj, Švajcarskoj, SAD, Australiji.

Zvaničnici u Madridu kažu da je u tom gradu registrovano čak 30 slučajeva, i da se istražuje veza između izbijanja zaraze i gej parade na Kanarskim ostrvima, i nekih sauna u Madridu.

Zvaničnici u Velikoj Britaniji rekli su da mlađi muškarci koji su gej ili biseksualci, i koji nisu putovali u Afriku, čine "značajan broj" zaraženih u Velikoj Britaniji i Evropi. Vlasti u Španiji i Portugalu takođe su prijavile da su zaraženi uglavnom gej muškarci, te da su infekcije registrovane kada su odlazili ljekarima u klinike za seksualno prenosive bolesti.

Majmunske boginje obično izazivaju groznicu, jezu, osip i lezije po koži, licu, genitalijama. Većina ljudi se oporavi u roku od nekoliko nedelja, bez ležanja u bolnici. Vakcine protiv malih boginja efikasne su i protiv majmunskih boginja, a postoje i antivirusni lijekovi. U skorije vrijeme nije bilo smrtnih slučajeva.

Lezije na koži obolelog od majmunskih boginja
Lezije na koži obolelog od majmunskih boginja

Ipak, WHO ukazuje da je širenje ove bolesti neobično i to što se javlja u toliko različitih zemalja, može da znači da se već neko vrijeme širi bez simptoma. Direktor WHO za Evropu upozorio je da masovni događaji poput festivala, žurki mogu da doprinesu bržem širenju zaraze.

Doktor Hejman kaže da je malo vjerovatno da izbije masovnija zaraza.

"Ovo nije kovid. Moramo da usporimo širenje zaraze, ali ne širi se u vazduhu i imamo vakcine koje od nje štite".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG