Linkovi

Bivši savjetnik Trumpa priznao da je lagao FBI o kontaktu sa ruskim ambasadorom


Michael Flynn pred okružnim sudom SAD, AP Photo/Susan Walsh
Michael Flynn pred okružnim sudom SAD, AP Photo/Susan Walsh

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trumpa Michael Flynn priznao je krivicu u vezi sa optužbama da je lagao federalne istražitelje o svom kontaktu sa ruskim ambasadorom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Flynn se u Okružnom sudu SAD u Washingtonu izjasnio krivim po jednoj tački optužnice, da je lagao o privatnom razgovoru, koji je imao sa ruskim ambasadorom Sergeyjom Kislyakom.

Analitičari smatraju da je njegovo priznanje krivice naznaka da bivši Trumpov savjetnik sarađuje u istrazi koju vodi specijalni istražitelj Robert Mueller, a koja se tiče ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine i mogućeg dosluha između Rusije i izbornog štaba tada kandidata Trumpa.

U saopštenju koje je objavljeno pošto se pojavio pred sudom, Flynn je rekao da je “ono što je priznao u sudu bilo pogrešno, a da kroz svoju vjeru u Boga radi na tome da ispravi stvari koje je učinio”.

Krivično djelo koje je Flynn priznao nosi maksimalnu kaznu od pet godina zatvora, a njemu nije izrečena presuda.

Prema optužnici, koju je potpisao specijalni istražitelj Mueller, Flynn je u januaru, nekoliko dana poslije inauguracije Trumpa "namjerno iznio materijalno netačne, izmišljene i lažne izjave istražiteljima o svojim razgovorima sa Kislyakom”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG