Linkovi

Majke Srebrenice otputovale u Haag


Majke Srebrenice na sarajevskom aerodrom, 19. mart 2019.
Majke Srebrenice na sarajevskom aerodrom, 19. mart 2019.

Predstavnice Udruženja Majke Srebrenice otputovale su jutros s Međunarodnog aerodroma Sarajevo u Haag, kako bi prisustvovale izricanju drugostepene presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, okrivljenom za genocid i ratne zločine na području Bosne i Hercegovine.

Majke Srebrenice iz Sarajeva su odletjele u Zagreb, odakle će otputovati za Haag. Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić za Glas Amerike je kazala kako sve članice očekuju doživotnu zatvorsku kaznu za Karadžića.

„Naša očekivanja su da dobije doživotnu kaznu, da ne bude presuđen samo za genocid u Srebrenici, već i za druge općine, gdje god je došla njihova stopa. Gdje god je došla srpska vojska napravljen je genocid - od Une do Drine. Očekujemo da sud donese pravilnu i pravednu presudu zbog budućnosti naše djece, pravde i zbog svega. Ako presuda ne bude onakva kakva treba biti, onda će to biti genocid ne samo nad nama majkama već genocid nad pravdom”, izjavila je Subašić.

I ostale članice Udruženja Majke Srebrenice su imale slično mišljenje te su nam kazale da će pravda biti zadovoljena tek kada Karadžić dobije doživotnu kaznu zatvora. U Haag su odletjele optimistične, iako, prema njihovom mišljenju, uvijek se može desiti ono najgore.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu odlučit će sutra u 14 sati o žalbi bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je prvostepenom presudom 2016. osuđen na 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tokom rata u BiH.

Karadžić indicment crimes
Karadžić indicment crimes

Radovan Karadžić je, podsjećamo, u prvostepenoj presudi, izrečenoj u martu 2016. godine, osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), teroriziranje, protivpravne napade na civile i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Jedino je oslobođen krivice po optužbama za genocid u drugim općinama u BiH.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a sud u Haagu je utvrdio da nije bilo genocida u sedam općina - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodip krivice za taj dio optužnice.

Radovan Karadžić iznosi žalbu na presudu Tribunala kojom je osuđen na 40 godina zatvora
Radovan Karadžić iznosi žalbu na presudu Tribunala kojom je osuđen na 40 godina zatvora

Haški tužitelji zatražili su u završnim riječima na kraju suđenja da se Karadžić za njegovu presudnu ulogu u zločinima proglasi krivim i osudi na kaznu doživotnog zatvora. On je za sebe tražio oslobađajuću presudu. Optužnica protiv ratnog zločinca je podignuta 25. Jula 1995. godine. Uhapšen je 21. jula 2008. u Srbiji gdje se godinama skrivao i radio pod imenom dr. Dragan Dabić. ICTY-ju je izručen devet dana kasnije, a suđenje je počelo 26. oktobra 2009., a završne riječi održane su krajem septembra 2014. godine.

Advokat Goran Petronijević kazao je da odbrana očekuje da Karadžiću bude izrečena oslobađajuća presuda ukoliko drugostepeno vijeće dokaze bude sagledavalo s pravnog, a ne političkog stanovišta.

XS
SM
MD
LG