Linkovi

Majčin dan: Nekoliko Njujorčana o vrijednim lekcijama i savjetima koje su dobili od svojih majki


Christopher Campbell
Christopher Campbell
Današnji dan - druga nedjelja svibnja - u Americi se, kao i u nizu drugih zemalja, obilježava kao Majčin dan, dan kada majkama zahvaljujemo što su nas njegovale, hranile, odgajale... trudile se da nas postave na dobar put za ostatak života.

Svaki dan Christopher Campbell pjesmom i svirkom zabavlja putnike njujorške podzemne željeznice, za nekoliko novčića i osmjehe prolaznika. Christopher je uvijek vedar i dobro raspoložen i to, kako sam kaže, zahvaljuje svojoj majci.

“Davno je umrla, ali jednu veliku stvar mi je ostavila – duhovnost. Vodila me je u crkvu, učila o ljubavi, učila me kako biti jak i ne gubiti vjeru bez obzira na to što me u životu snalazilo,” kaže Campbell.

Vjera i povjerenje koje je u njega usadila majka ono je što je najvažnije i Dulindi Munasingheu, vlasniku foto-studija, porijeklom sa Šri Lanke.

“Majka mi je dala svu slobodu koja mi je trebala i govorila ‘Ali nemoj je iskorištavati.’ Mislim da je to ono što mi je najviše pomoglo u životu, jer da sam bio ograničavan i sputavan, bio bih buntovan. Ali kako mi je dopuštala slobodu, odrastao sam u dobrog dječaka i čovjeka. To je ono što ja najviše cijenim kod moje majke i zašto je volim.”

Malo niže niz ulicu, Ian Joscowitz vodi supermarket i teško radi da bi ga održavao čistim, svoje mušterije zadovoljnima, a svoje uposlenike sretnima. Za to je dobrim dijelom zaslužna njegova majka.

“Nešto što mi je ona rekla, na jidišu, prije mnogo godina ostaje zauvijek sa mnom – Rad život čini slatkim. Te su njene riječi oduvijek pokretačka snaga u mojem životu. Moraš hraniti svoju obitelj, dati joj krov nad glavom, pružiti joj sigurnost... to su najslađe stvari u životu.”

Majka Alexandre Ferreras dala je svojoj kćerki, sada mladoj, samohranoj majci, jedan vrijedan savjet.

“Mama me je učila da nikad ne ovisim ni o jednom muškarcu, da budem neovisna. To i činim – radim od svoje 16. godine, sama sebi kupujem sve što mi treba, sebi i svojoj kćerki.”

Bill kaže da je njegova majka stavljala jednaki naglasak na prošlost i njihovo crnačko nasljeđe kao i na sve što se odnosi na budućnost.

“Kad razmišljam o svojoj majci, mislim na vjerovanja koja je na mene prenijela s naših predaka. Pomogla mi je da istražim povijest naše obitelji. Stojim čvrsto na njihovim ramenima. Za mene je to važno, sedamdeset i jedna mi je sada... hej, mora da je u svemu tome bilo dobroga.”

Gene kaže da je svojoj majci zahvalan na zdravlju i ljubavi i žeđi za znanjem. “Uvijek mi je govorila ‘ne žuri, uči, idi u školu, ostani u školi. Znanje će te daleko odvesti.’ Sad mi je 40 godina. Zahvalan sam što živim, što sam zdrav, za sve mogu njoj zahvaliti.”

Majka Mustafe Khana dala je sinu jedan praktičan savjet. “Učila me je da nikad ne govorim o drugima iza njihovih leđa jer sve se prije ili kasnije sazna. Nikad o ljudima ne govorim loše, nikad im ne govorim za leđima jer u protivnom, oni će isto meni činiti.”

Za Janovu majku, mudrost je bila u detaljima. “Mama mi je govorila da uvijek moram imati lijepi novčanik. Nikad ne kupiti neki jeftini nego lijep i kvalitetan. Zašto? Zato što je to nešto što vidiš svaki dan. Spoj, dakle, praktičnoga i lijepoga u tvojem životu.”

Eto... tek nekoliko bisera majčinske mudrosti kojih će se neki Njujorčani prisjetiti dok se cvijećem, čokoladom, zagrljajima, ručkovima... tradicionalno slavi Majčin dan pa tako i Mother’s Day 2013.
XS
SM
MD
LG