Linkovi

Maja Halilović: biodizajn - kreacija održivog svijeta


Maja Halilović
Maja Halilović

Maja Halilović, mlada biodizajnerica iz Sarajeva, nagrađena je za inovativne biomaterijale i postupak dobijanja biomaterijala iz ljuski jaja. Njena kreativnost nije samo estetski izražajna već je to i snažna poruka o održivosti, naglašavajući važnost biodizajna na Balkanu.

Biodizajn je disciplina koja spaja biologiju, tehnologiju i dizajn kako bi se stvorila održiva rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš. Ovaj pristup podrazumijeva rad s prirodom, umjesto protiv nje, i inspirisan je biološkim procesima i oblicima.

Cilj biodizajna je inspirisati se prirodom kako bi se razvile održive i funkcionalne tehnologije. Čak se može primjenjivati i u umjetnosti, i onda se zove bioumjetnost ili bioArt.

Maja Halilović ističe se kao biodizajnerica iz nove generacije koja želi aktivno doprinijeti izgradnji boljeg svijeta. Rođena u Sarajevu, a posjeduje diplomu iz dizajna proizvoda sa Sarajevske akademije likovnih umjetnosti. Njezina stručnost proteže se i na područje ekologije, hemije te različitih naučnih principa, što ju je potaknulo na istraživanje biomaterijala s naglaskom na primjenu u modnoj industriji.

Nagrade za održivu kreativnost

Haljina od Scoby materijala.
Haljina od Scoby materijala.

Maja je nedavno nagrađena Bronzanom nagradom za inovacije na 75. međunarodnoj izložbi inovacija „IENA” u Nürnbergu. Ova nagrada priznaje izuzetne inovacije u dizajnu, a Halilović ju je primila za svoj patentirani izum postupka dobijanja biomaterijala iz organskog otpada ljuski jaja. Ovaj postupak ne samo da predstavlja tehnološki uspjeh već i snažnu poruku o održivosti i kreativnosti. Kroz ovu inovaciju, otpad se transformiše u resurs, u osnovu za stvaranje biomaterijala koji ima široku primjenu u raznim industrijama.

Ova nagrada predstavlja priznanje rada na održivim i inovativnim rješenjima koja imaju pozitivan uticaj na okoliš i društvo. Međutim, prije ove nagrade, Maja je osvojila i Zlatnu nagradu u Južnoj Koreji za kreativni izum „Biomaterijal iz Organskog Otpada: BIOCANDLE”.

„Priznanje je došlo za koncept biosvijeća, gdje sam koristila biomaterijal dobiven od organskog otpada ljuski jaja kako bih stvorila održive i estetski privlačne svijeće. Ovaj kreativni izum ne samo da pokazuje kako se održivi materijali mogu koristiti na neočekivane načine, već također naglašava važnost promišljanja o načinu na koji koristimo resurse kako bismo smanjili uticaj na okoliš.”

Ovo iskustvo joj je, kako kaže, bilo dodatni podstrek da nastavi istraživanje i inovacije u oblasti biodizajna i održivog razvoja.

„Biti biodizajnerica znači upuštati se u inovativni svijet gdje se koristi biologija, organski materijali i održive prakse kako bi se razvijali proizvodi, materijali odnosno biomaterijali. Da bismo stvorili održivije proizvode i materijale, koristimo biološke resurse, mikroorganizme i druge žive organizme kako bismo razvili inovativne i ekološki prihvatljive alternative konvencionalnim materijalima”, objasnila je Halilović.

To podrazumijeva rad s algama, bakterijama, micelijumom gljiva, ali i s organskim otpadom koji podrazumijeva sve od kuhinjskog do građevinskog otpada.

„Biodizajn ide dalje od klasičnog dizajna jer integrira principe biologije i ekologije, čime se postiže sklad između ljudskih potreba i očuvanja prirode”, dodala je.

Majica od Scoby materijala.
Majica od Scoby materijala.

Biodizajn se često primjenjuje u različitim područjima, uključujući medicinu, energetiku, održivost, prehrambenu industriju, tekstilnu industriju i arhitekturu. Primjeri biodizajna uključuju razvoj biomimetičkih materijala, bioloških senzora, genetički modificiranih organizama za proizvodnju korisnih tvari te dizajniranje ekološki prihvatljivih proizvoda i procesa.

„Moj ulazak u svijet biodizajna bio je poput otkrića čarobnog vrta inovacija i održivosti. Bila sam vođena željom za stvaranjem koje respektira prirodu i odgovorno koristi resurse. Prva iskustva s biodizajnom došla su kao odgovor na izazove koje smo suočavali u tradicionalnim industrijama. Promišljanje o dizajnu i inovacijama s biološkom inspiracijom postalo je moj odgovor na pitanje kako možemo stvarati bez iscrpljivanja planeta”, ispričala je Maja Halilović.

Poruka održivosti u dizajnu: kombiniranje tradicije, kulture i biodizajna za jedinstvena rješenja

Biodizajn na Balkanu je tek u povojima i, kako Maja kaže, „prolazi kroz intrigantan put prepoznavanja i prihvatanja”.

„Kroz sve izazove i ograničenja, možemo ga promatrati kao sjeme koje polako klija u plodnom tlu inovacija i održivosti. Iako još uvijek nije mainstream, prisustvo biodizajna na Balkanu raste”, dodala je.

Dizajn za biosvijeće.
Dizajn za biosvijeće.

Naša regija, bogata tradicijom, kulturom i prirodnim resursima, postaje polje gdje se biodizajn počinje stapati s lokalnim identitetom. Izazov leži u prepoznavanju i integraciji ovog koncepta u širu zajednicu, posebno među industrijama i kreativnim sektorima. Edukacija, svijest o održivosti i podrška inovacijama mogu ključno utjecati na daljnji razvoj biodizajna na Balkanu.

„Uzmite, na primjer, lokalne resurse poput biljaka, tradicionalnih materijala i zanatskih vještina, i spojite ih s modernim principima biodizajna. To bi moglo dovesti do stvaranja jedinstvenih, održivih rješenja koja odražavaju duh regije.Dakle, iako još uvijek u fazi klijanja, biodizajn na Balkanu nosi potencijal da postane snažan pokretač inovacija i održivog razvoja”, istakla je.

Jedno od Majinih djela jesu i dizajni od biomaterijala poznatog kao Scoby, što je skraćenica od „symbiotic culture of bacteria and yeast”, odnosno „simbiozna kultura bakterija i kvasca”.

Ovaj biomaterijal se stvara kombinacijom bakterija i kvasca, stvarajući biološki film koji se koristi u različitim kreativnim i funkcionalnim aplikacijama.

„Proces stvaranja Scobya počinje kombinacijom određenih sojeva bakterija i kvasaca, uz kontrolirane uvjete okoline. Ova simbioza dovodi do stvaranja tanke, fleksibilne mreže koja ima razne primjene. Scoby je jedan od primjera kako se organski materijali mogu koristiti kao resursi za inovaciju i stvaranje održivih proizvoda”, objasnila je Halilović.

Ovo je zapravo vrsta biorazgradivog materijala sličnog biorazgradivoj koži. Ovaj materijal posjeduje izniman raspon svojstava, od fleksibilnosti i izdržljivosti do jedinstvene, mekane i dugotrajne teksture te je Maja pokazala kako je od njega moguće napraviti odjevne predmete, koristeći vrlo originalan, futuristički dizajn.

„Živimo u vremenu kad je svijest o ekologiji ključna, i biodizajn mi je pružio platformu da prenesem svoju kreativnost u korisne i ekološki prihvatljive koncepte. Bila sam fascinirana mogućnostima koje priroda pruža, od izučavanja jednoćelijskih organizama do korištenja organskog otpada kao osnove za inovacije”, naglasila je.

Za svoje radove kaže kako se mogu shvatiti i kao svojevrsni „protest” ili proklamacija koja jasno ukazuje na mnoge globalne izazove.

„Oni služe kao glasan podsjetnik na važnost održivosti, borbu protiv iskorištavanja resursa, i suprostavljanje praksama koje dovode do zagađenja i uništavanja ekosistema”, kazala je za kraj Halilović.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG