Linkovi

Ekstravagancija na 4 točka: Simboli bogatstva nekadašnjih maharadža


Najneobičniji među izloženim modelima u Parizu je automobil naznav "Labud." Njegovu izradu naručio je jedan Škotlanđanih koji je živio u Indiji, a kasnije ga prodao maharadži od Nabba.

Kao i mnogi drugi ovovremeni milijarderi, i maharadže stare kolonijalne Indije voljeli su pokazivati vlastito bogatstvo kupovinom ekstravagantnih automobila. Neki od tih automobila, unikatni, ručeno rađeni modeli, sada kolecionarski antikviteti, nedavno su izloženi na sajmu automobila u Parizu. Najlakše vidljivi simboli bogatstva maharadža bili su bili su uglancani Rols-Roycevi na ulicama indijskih gradova, ali ne oni standardni, uobičajeni.

Fransosa Mercion, direktor pariske izložbe muzejskih automobila, starih i do stotinjak godina, kaže da su ti automobili pravljeni po specifičnim željama njihovih kupaca i dodaje:

"Proizvođači su radili izvanredne modifikacije. Na stanadardno podvozje ugrađivali su i dograđivali ono što su ekstravagnatni kupci željeli."

Najneobičniji među izloženim modelima je automobil naznav "Labud." Njegovu izradu naručio je jedan Škotlanđanih koji je živio u Indiji, a kasnije ga prodao maharadži od Nabba.

Gospodin Mercion ističe, kao kuriozitet, mehanizam ugrađen za uklanjanje gužvi ispred automobila:

"Vrela para mogla je izbijati iz labudovog vrata i kljuna i u to, maharadžino vrijeme, bila je korištena da ukloni znatiželjnike ispred automobila dok se kretao ulicama Kalkute.“

Vrlo luksuzni italijanski automobil Issota Fraschini 8A, nekada skupi posjed radže Sajida Hussaina od Kotwara, mogao je ići, u svoje vrijeme teško zamislivom brzinom i do 150 kilometara na sat. Radžina kćerka Kenize Mourad objašnjava zašto je njen ostac odabrao taj italijanski automobil:

"Moj otac je bio izraziti protivnik britanske kolonizacije Indije i zato je, umjesto Rols-Roycea, odabrao italijanski automobil."

Taj automobil je bio jedno vrijeme vlasništvo Petera Granta, menadžera rok-gupe Led Zeppelin. Sada je jedan od najekstravagantnijih modela američke kolekcije nazvane "radža automobili," locirane u saveznoj državi Colorado. Vrijednost tog modela procijenjana je na preko 100.000 dolara.
Ekstravagancija na 4 točka: Simboli bogatstva nekadašnjih maharadža
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00
XS
SM
MD
LG