Linkovi

Bolton: Maduro da dostavi dokaze da su SAD odgovorne za napad dronom


Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro preživio je pokušaj ubistva dronovima sa eksplozivom i okrivio SAD i Kolumbiju za navodni napad.

Američki sekretar za nacionalnu bezbednost John Bolton demantovao je da SAD imaju bilo kakvu ulogu u incidentu.

“Ako vlada Venecuele raspolaže dokazima koje bi htjela da nam predstavi, a koji ukazuju na potencijalno krivično djelo, ozbiljno ćemo ih razmotriti. U međuvremenu, bićemo fokusirani na korupciju i represiju Madurovog režima u Venecueli”, rekao je Bolton za Fox News.

U govoru koji je u subotu kasno uveče prenosila nacionalna televizija, Maduro je izjavio da "sve ukazuje" na desničarsku zavjeru za koju tvrdi da je organizovana u susjednoj Kolumbiji. Rekao je da su ga Bog, narod i venecuelanske oružane snage spasile od pogibije.

"Taj dron je dolazio po mene ali je oko mene bio štit ljubavi", rekao je Maduro i dodao: "Siguran sam da ću živjeti još godinama."

Predsjednik Venecuele je rekao da "nema sumnje da je ime iza napada (kolumbijski predsjednik) Huan Manuel Santos. Francuska novinska agencija (AFP) prenosi da njen izvor iz kolumbijske vlade navodi da su optužbe protiv predsjednika Santosa "bez osnova."

Maduro ističe da prvobitna istraga ukazuje da "mnogi od onih koji su finansirali napad žive u američkoj državi Floridi".

"Nadam se da je predsjednik Trump spreman da se bori protiv tih terorističkih grupa", kazao je venecuelanski lider.

On je objavio da je uhvaćeno nekoliko izvršilaca napada ali nije pružio dodatne detalje.

Dok je Maduro govorio o ekonomiji Venecuele na jednom skupu, na TV snimcima se vidi kako su predsjednik i drugi djelovali iznenađeno kada se čuvo zvuk više eksplozija. Trenutak kasnije, vidjelo se kako vojnici skaču i traže zaklon.

U Venecueli već nekoliko godina traju previranja. Nekada jedna od najbogatijih zemalja Latinske Amerike, poslije godina loše uprave i neuspješne socijalne politike doživela je eroziju nacionalne stabilnosti što je dovelo do društvenog nezadovoljstva i inflacije koja se otela kontroli.

Maduro je u maju izabran na novi šestogodišnji mandat na izborima koje su opozicija i međunarodni posmatrači proglasili nelegitimnim zbog brojnih nepravilnosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG