Linkovi

Madrid traži pomoć vojske u suzbijanju korona virusa


A local police officer speaks with a woman in the Vallecas neighbourhood during the first day of a partial lockdown between and within areas in six districts amid the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Madrid, Spain, Sept. 21, 2020.
A local police officer speaks with a woman in the Vallecas neighbourhood during the first day of a partial lockdown between and within areas in six districts amid the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Madrid, Spain, Sept. 21, 2020.

Madridske vlasti zatražile su pomoć vojske u suzbijanju korona virusa, nakon što su ograničile kretanje za 855.000 stanovnika u najpogođenijim dijelovima grada.

"Potrebna nam je pomoć vojske za dezinfekciju... jačanje policije i provođenja zakona", rekla je Isabel Diaz Ayuso, predsjednica pokrajine Madrid, nakon sastanka s premijerom Pedrom Sanchezom.

Ayuso i Sanchez sastali su se u Madridu i dogovorili formiranje "Grupe COVID-19", koja će biti sastavljena od obje administracije i sastajat će se jednom sedmično, javlja Reuters.

U sklopu saradnje nacionalne i regionalne vlasti, na ulice glavnog grada i okolice mogli bi izaći vojnici opremljeni dezinfekcijskim sredstvima za čišćenje cesta i podzemne željeznice.

Sanchez je rekao da će broj vojnika biti naknadno određen.

"Virus se može pobijediti samo zajednički", istaknuo je.

Ayuso je zatražila i pomoć nacionalne policije, jer, kako je rekla, gradska je nedovoljna.

Na početku epidemije u martu i aprilu hiljade vojnika bile su raspoređene širom Španije, uglavnom pomažući u podizanju improviziranih bolnica za primanje novooboljelih pacijenata.

U posljednje dvije sedmice epidemija buja, inficirajući dnevno gotovo 10.000 ljudi stanovnika u zemlji u kojoj je broj oboljelih dosegnuo 670.000, a umrlih 30.663.

Španija ima najviše novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika u usporedbi s ostalim evropskim zemljama, a Madrid je posebno pogođen.

U ponedjeljak je na snagu stupilo ograničeno kretanje za 855.000 stanovnika iz 37 gradskih četvrti i predgrađa u kojima živi najveći broj osoba inficiranih korona virusom.

Više od 200 policajaca raspoređeno je na cestama i u podzemnoj željeznici, propuštajući samo one koji idu na posao, u školu, zdravstvene ustanove, sudove ili kako bi brinuli o uzdržavanim osobama. Okupljanja su ograničena na najviše šest osoba.

Kafići, restorani, trgovine, hoteli i sportski centri smiju koristiti 50 posto prostora, a parkovi su zatvoreni. Radno je vrijeme ograničeno do 22:00 sata, osim za apoteke, benzinske pumpe i zdravstvene ustanove.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG