Linkovi

Mađarska opstruira izjavu EU o nalogu MKS za hapšenje Putina


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Mađarska je iskoristila pravo veta da blokira zajedničku izjavu država članica Evropske unije o nalogu za hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud (MKS) protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, izvijestio je Bloomberg 21. marta, citirajući izvore upoznatie sa tim.

Taj potez Mađarske primorao je visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borrella da umjesto toga izda ličnu izjavu, "da je primio k znanju" potez MKS.

Portparol mađarskog ministarstva spoljnih poslova Mate Pačolaj demantovao je izvještaj, rekavši za Bloomberg: "Laž je da je Mađarska stavila veto na izjavu EU o slučaju MKS".

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je 17. marta nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, kojeg sumnjiči za ratne zločine, uključujući i nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju.

Sud je saopštio da je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika "u kontekstu situacije u Ukrajini".

U saopštenju je naveo da je izdat nalog i za Marijom Lvovom-Belovom, ruskom službenicom za prava djeteta koja navodno bila uključena u preseljenje ukrajinske djece u Rusiju.

Oni se sumnjiče da su "djela počinili direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih", navodi se u saopštenju.

"Postoje razumni razlozi da se vjeruje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece", navodi se u saopštenju od 17. marta.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan izjavio je da je stotine ukrajinske dece odvedeno iz sirotišta i domova za nezbrinutu djecu u Rusiju.

"Mnoga od te djece, odgovorno tvrdimo, otada su predata na usvajanje u Ruskoj Federaciji", rekao je on.

Khan je izjavio da je izmena ruskog zakona olakšala usvajanje djece, dok su u vrijeme deportacije ukrajinska djeca bila zaštićena na osnovu Ženevske konvencije, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG