Linkovi

Macronov apel za jačom EU dobio podršku Belgije i Finske


Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Apel francuskog predsjednika Emmanuela Macrona objavljen u publikacijama u 28 zemalja za snažnijom Evropskom unijom zadobio je podršku u susjednoj Belgiji i u Finskoj.

U tweetu objavljenom u utorak, finski premijer Juha Sipila ponudio je podršku Macronovom pozivu za "većom sigurošću, održivom rastu i ambicioznoj klimatskoj politici".

Sipila je dodao da ljudi "trebaju uvidjeti da je EU u stanju da donosi odluke i provodi ih".

Belgijski premijer Charles Michel izjavio je kako se posebno nada "Evropi koja štiti slobodu i demokratiju", prenosi novinska agencija Belga.

U Francuskoj, gdje je Macronova popularnost u padu od izbora, reakcije su, međutim, bile skeptične.

Nadine Morano iz opozicionih republikanaca kazala je da se "u toj kolumni riječ Francuska pojavila samo jednom. To je macronizam - Francuska nestaje u evropskom federalizmu", prenosi Associated Press.

Reuters navodi da je njemačka ministrica pravde Katarina Barley danas izrazila zahvalnost Macronu na njegovom planu "evropske renesanse", dodajući da Evropa treba da se ujedini i postane snažnija.

"Dragi @EmmanuelMacron, hvala na toj inicijativi! Mi Evropljani moramo se sada okupiti i zajednički učiniti Evropu snažnijom", napisala je na Twitteru Barley, vodeća kandidatkinja socijaldemokrata na evropskim izborima u maju, prenosi Reuters.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG