Linkovi

Macron upozorio na povratak Evrope u tridesete


Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je frapiran sličnošću trenutne situacije u Evropi sa tridesetim godinama i pozvao na pamet i otpor.

"Frapiran sam sličnošću između vremena u kom živimo i međuratnog perioda. U Evropi koja je podijeljena strahovima, povlačenjem u nacionalizam, posljedicama ekonomske krize, pouzdano vidimo sve što je obilježilo ritam života u Evropi od kraja Prvog svetskog rata do kriza 1929", rekao je Macron u intervjuu datom na marginama izložbe posvećene ratnom premijeru Francuske Georgesu Clemenceau.

Francuski lider je naveo da treba znati kako se oduprijeti. "Treba sačuvati glavu, biti pametan, znati kako se oduprijeti, noseći demokratsku i republikansku snagu", izjavio je Macron.

Šef francuske države se sprema za proslavu stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, tokom koje će slijedeće nedjelje obići nekadašnja bojišta na sjeveru i istoku zemlje, i za veliku ceremoniju u čast primirja 11. novembra 2018. kod pariske Trijumfalne kapije, na kojoj će biti prisutno oko sto lidera iz cijelog sveta.

"Evropa se danas suočava s rizikom: da bude raskomadana nacionalističkom leprom i nadvladana od spoljnih sila. I tako izgubi svoj suverenitet. Hoću reći, da joj bezbjednost zavisi od američkih odluka i njihovih promjena, da je Kina sve prisutnija u ključnoj infrastrukturi, s Rusijom koja ponekad pokušava s manipulacijama, s velikim finansijskim interesima i tržištima koja ponekad rade stvari koje države ne mogu", rekao je francuski predsjednik.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG