Linkovi

Macron u pohodu na drugi predsjednički mandat


FILE - French President Emmanuel Macron poses for a photo with a worker at the French carmaker Renault factory of Maubeuge, northern France, Nov.8, 2018.
FILE - French President Emmanuel Macron poses for a photo with a worker at the French carmaker Renault factory of Maubeuge, northern France, Nov.8, 2018.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u četvrtak da će se kandidirati za drugi mandat, dan prije roka u petak.

Macron već vodi u nacionalnim istraživanjima javnog mnijenja, a ako pobijedi na izborima u dva kruga 10. i 24. aprila, bit će prvi francuski predsjednik koji je osvojio drugi mandat u posljednjih 20 godina.

"Nismo postigli sve što smo zacrtali. Postoje izbori koje bih, s iskustvom koje sam stekao od vas, vjerojatno napravio drugačije", rekao je Macron.

Ankete pokazuju da je Macron prednjačio, uz ocjenu odobravanja od 40 posto, izvijestio je Associated Press. Njegov je rejting veći od onih njegovih prethodnika Francoisa Hollandea i Nicolasa Sarkozyja na kraju njihovih petogodišnjih mandata.

Francuski izborni sistem zahtijeva od kandidata da dobiju 500 potvrda od izabranih dužnosnika. Macron je bio prvi od kandidata koji je postigao ovo mjerilo, čak i bez službene objave kandidature.

Pravilo je postavljeno kako bi se ograničio broj ljudi koji se natječu za predsjednika.

Macron je svoju objavu objavio u "Pismu Francuzima", koje je nekoliko internetskih stranica objavilo na internetu. U njemu je rekao: “Ponovo tražim vaše povjerenje. Kandidat sam da zajedno s vama, suočen s izazovima stoljeća, izmislim francuski i europski jedinstven odgovor.”

Macron, 44, priznao je da su se planovi njegove kampanje neizbježno promijenili kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu i njegove istaknute uloge u diplomatskim raspravama.

Francuska predsjedava rotirajućim predsjedništvom Vijeća Europske unije.

“Naravno, neću moći voditi kampanju kako bih želio zbog konteksta”, rekao je.

S Macronom na čelu evropskih nastojanja da se uspostavi rješenje sukoba u Ukrajini, njegova će se kampanja uvelike oslanjati na vanjsku politiku. Programi njegovih protivnika bave se domaćom politikom.

"U krizi građani uvijek stoje iza zastave i postrojavaju se iza šefa države", rekao je Antoine Bristielle, stručnjak za javno mnijenje u Zakladi Jean-Jaures, pariškom trustu mozgova, prenosi Agence France-Presse.

"Drugi kandidati su nečujni. U svim medijima sve o čemu se govori je invazija", rekla je Bristielle.

Macronovi izazivači su dvije krajnje desničarske figure, Marine le Pen i Eric Zemmour, te konzervativna kandidatkinja Valérie Pécresse.

Macron ima ogromnu prednost kao aktualni predsjednik, rekao je Henri Wallard, predsjednik francuske firme za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos. Macronovo obraćanje Francuskoj o ratu u Ukrajini i njegovim posljedicama po naciju prikupilo je 21 milion gledatelja.

“To je nakon što se devet puta obraćao s Francuzima tokom COVID krize. Dakle, on ne igra u istoj momčadi kao ostali kandidati, jer je već glavni i nosi se s krizom”, rekao je Wallard za Associated Press.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz Associated Pressa, AgenceFrance-Presse i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG