Linkovi

Macron pozvao Xija da pomogne da se okonča rat u Ukrajini


Predsjednici Kine i Francuske u Pekingu, 6. april 2023.
Predsjednici Kine i Francuske u Pekingu, 6. april 2023.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u četvrtak kineskog predsjednika Xi Jinpinga da pomogne da se okonča rat u Ukrajini.

To je prvi u nizu susreta evropskih i kineskih zvaničnika na visokom nivou u Pekingu. Sa Macronom je došla i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Ruska agresija u Ukrajini zadala je udarac međunarodnoj stabilnosti", rekao je Macron uoči sastanka sa Xijem ."Znam da mogu da računam na vas da ćete Rusiju urazumiti i vratiti sve za pregovarački sto."

Macronova posjeta Kini, zajedno sa šeficom Evropske komisije, dolazi nakon nekoliko godina pogoršanja odnosa sa Pekingom zbog zastoja u realizaciji investicionog dogovora, kineske netransparentnosti oko kovida i nespremnosti te zemlje da osudi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Međutim, u obraćanju novinarima nakon dolaska u Peking u srijedu, Macron je rekao da Evropa mora da se odupre smanjenju trgovinskih i diplomatskih veza sa Kinom i da odbaci ono što su neki označili kao "neumitnu spiralu" napetosti između Kine i Zapada.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Kine Ši Đinping u Pekingu, 6. april 2023.
Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Kine Ši Đinping u Pekingu, 6. april 2023.

Von der Leyen bi trebalo da se sastane sa Xijem kasnije tokom dana, a onda slijede trilateralni razgovori.

Makron je razgovarao sa kineskim premijerom prije nego što se sastao sa Xijem. Kineski državni medij CCTV objavio je da "Kina i Francuska imaju sposobnost i odgovornost da prevaziđu razlike i ograničenja, dok svijet prolazi kroz duboke historijske promjene".

„I Evropa i Kina su imale ogromne koristi od ovog odnosa, međutim, odnosi EU i Kine postali su složeniji poslednjih godina i važno je da danas zajedno razgovaramo o svim aspektima naših odnosa“, rekla je fon der Lajen pre sastanka sa kineskim premijerom.

Premijer Kine Li Qiang je rekao da je partnerstvo sa EU i Francuskom "na novoj početnoj tački" i da bi obje strane trebalo da se pridržavaju "međusobnog poštovanja i saradnje od koje svi imaju koristi".

I Macron i von der Leyen poručili su da žele da ubijede Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi donijela mir u Ukrajini, ili barem da odvrate Peking da direktno podrži Moskvu u sukobu.

Neki analitičari sugerišu da bi dvoje evropskih zvaničnika mogli da igraju uloge "dobrog i lošeg policajca" - Macron koji promoviše resetovanje odosa Kine i EU, a von der Leyen pokreće teža pitanja i govori o crvenim linijama u odnosima.

XS
SM
MD
LG