Linkovi

Macron poziva na nove odnose sa Rusijom


Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron saopštio je kako je došlo vrijeme za Evropu da redefiniše svoje odnose sa Rusijom kako bi provjerili svoje globalne ambicije i izbjegli da se nađu u sredini novog Hladnog rata.

Macron nije rekao da li želi da Evropska unija podigne sankcije nametnute Rusiji zbog aneksije Krima od Ukrajine, ali je rekao da 'nove sankcije nisu u našem interesu'.Dodao je 'vrijeme je da razmislimo o našem odnosu sa Rusijom', bez detaljnijeg objašnjenja.

U diplomatskom govoru održanom u utorak Macron je upozorio da je dodatno odbacivanje Rusije 'duboka strateška greška'.

Rekao je da su "slabosti i greške" Evrope pomogle Rusiji da ojača svoj savez s Kinom i oživi svoj utjecaj u Siriji, Libiji i oko Afrike.

Francuski predsjednik susreo se prošle sedmice u Francuskoj sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i obećao da će dati novi podsticaj mirovnim pregovorima sa Ukrajinom. No dva lidera nisu se složila po pitanju drugih problema, uključujući Siriji i rusko suzbijanje opozicionih protesta.

Macron je također pozvao na novi globalni ekonomski poredak, proglašavajući 'nezapamćenu krizu' u tržišnoj ekonomiji.

On je održao govor dan nakon završetka intenzivnog G7 samita kojem je bio domaćin i tokom kojeg je bilo govora brigama američke tržišne politike, odnosima sa Kinom i ekonomskom usporavanju.
Samit G7 je završio pozivom na 'fer' i 'otvorenu' trgovinu ali bez spominjanja valuta ili fiskalnih stimulansa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG