Linkovi

Macron potvrdio perspektivu članstva za Zapadni Balkan


Predsjednik Francuske Emmanuel Macron, Paris, 9 Dec. 2021.
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron, Paris, 9 Dec. 2021.

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron (Emmanuel Macron) poručio je da Zapadnom Balkanu treba poslati jasnu poruku da postoji perspektiva članstva, ali je naveo da se moraju preduzeti reforme unutar Evropske unije (EU) kako bi bio moguċ prijem novih članica.

“Evropa ne može okrenuti leđa Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je geografski i istorijski, po tragičnosti i obeċanjima o buduċnosti koje nosimo, u srcu evropskog kontinenta. Nose ožiljke koji nas istovremeno podsjeċaju kolika je krhkost mira ali i jačina EU", naveo je francuski predsjednik.

"Moramo da razmotrimo naše odnose sa Zapadnim Balkanom i damo jasnu i iskrenu perspektivu pristupanja”, poručio je Makron.

Francuski predsjednik je ove navode iznio na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta (EP) govoreći o prioritetima francuskog šestomjesečnog predsjedavanja koje je počelo prvog januara ove godine.

On je međutim naglasio da Evropa u postojeċim uslovima nije ona koja može primati nove članice.

„Ovo nije Evropa koja može da ima 31, 32 ili 33 članica. Lagali bismo sebe ako bismo tako mislili”, rekao je francuski predsjednik istakavši neophodnost promjena u EU koje bi omoguċile prema njemu „brže, jasnije i efikasnije odluke”

Makron je najavio inicijativu o organizovanju konferencije o Zapadnom Balkanu koja bi, prema njegovim riječima uslijedila nakon Konferencije o buduċnosti Evropske unije.

Konferencija o budućnosti Evrope je serija rasprava i diskusija koju vode građani i koja će omogućiti ljudima iz cijele Evrope da podijele svoje ideje i pomognu u oblikovanju zajedničke budućnosti.

Riječ je o prijedlogu Evropske komisije i Evropskog parlamenta, koji datira iz 2019. godine i ima za cilj da se sagleda srednjoročna i dugoročna budućnost EU i kakve reforme treba preduzeti u njenim politikama i institucijma.

Glavni cilj ove konferencije je da obuhvati građane, uključujući značajnu ulogu mladih, civilnog društva i evropskih institucija kao ravnopravnih partnera.

Planirano je da Konferencija traje dvije godine, te da se do proljeća 2022. usvoje zaključci radi izrade smjernica o budućnosti Evrope.

Prilikom preuzimanja mandata na čelu EU, Emanuel Makron je veċ najavio da ċe krajem proljeċa biti organizovana konferencija o Zapadnom Balkanu.

Kako je najavljeno to neċe biti konferencija o evropskoj perspektivi veċ o trenutnim goruċim pitanjima u regionu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG