Linkovi

Macron najavio gradnju šest nuklearnih reaktora


Francuski predsjednik Emmanuel Macron
Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuska će izgraditi šest atomskih reaktora nove generacije EPR2 i razmotriti opcije za gradnju dodatnih osam, izjavio je u predsjednik Emmanuel Macron, stavljajući nuklearnu energiju u centar nastojanja svoje zemlje da postigne nultu emisiju ugljen dioksida do 2050. godine, prenosi Reuters.

Macron je rekao da će nove elektrane graditi i njima upravljati državni dobavljač energije EDF i da će desetine milijardi eura biti odvojene za finansiranje ovih projekata.

"Ono što našoj zemlji treba, a uslovi postoje, jeste ponovno rođenje francuske nuklearne industrije", rekao je Macron, otkrivajući novu nuklearnu strategiju u istočnom industrijskom gradu Belforu.

Obećavajući da će ubrzati razvoj solarne energije i energije vetra na moru, Macron je takođe rekao da želi da produži životni vijek starijih nuklearnih elektrana u zemlji na više od 50 godina sa trenutno 40 godina za određene reaktore, pod uslovom da su bezbjedni.

Najava dolazi u teškom trenutku za dugom opterećen EDF, koji se suočava sa kašnjenjima i prekoračenjem budžeta za nove nuklearne elektrane u Francuskoj i Britaniji, i problemima sa korozijom u nekim od svojih zastarjelih reaktora.

Ovaj plan učvršćuje posvećenost Francuske nuklearnoj energiji, osloncu poslijeratne industrijske moći zemlje, ali čija je budućnost bila neizvjesna nakon što su Macron i njegov prethodnik obećali da će smanjiti njen udio u energetskom bilansu zemlje.

Na promjenu Macronovog stava su uticali ambiciozni ciljevi Evropske unije za nultu emisiju ugljen dioksida u roku od tri decenije.

Rastuće cijene energenata i zabrinutost zbog oslanjanja Evrope na uvoz ruskog gasa takođe su ubijedili francuske zvaničnike u potrebu veće energetske nezavisnosti.

EDF procjenjuje cijenu šest novih reaktora na oko 50 milijardi evra (57,36 milijardi dolara), u zavisnosti od uslova finansiranja.

Prvi novi reaktor biće pušten u rad do 2035. godine, rekao je Macron najavljujući da se razmatra pokretanje još osam reaktora.

Francuska će takođe povećati svoj kapacitet solarne energije deset puta do 2050. na više od 100 gigavata (GV) i izgraditi 50 priobalnih vetroelektrana sa kombinovanim kapacitetom od najmanje 40 GV.

Zakokret u francuskoj strategiji

Macronova odluka da produži vijek trajanja postojećih elektrana označila je preokret u odnosu na ranije obećanje da će zatvoriti više desetina od 56 reaktora EDF-a do 2035. godine.

Nuklearna bezbjednost i dalje izaziva podele u Evropi nakon katastrofe u Fukušimi u Japanu 2011.

"Određene zemlje su napravile ekstreman izbor da okrenu leđa nuklearnoj energiji. Francuska nije to učinila", rekao je Macron.

Grupa za kampanju za zelenu energiju Association negaWatt optužila je Macrona za "produbljivanje francuske zavisnosti" od nuklearne energije.

Ako se odobre nova pravila EU, to bi trebalo da smanji troškove finansiranja projekata nuklearne energije.

"Država će preuzeti svoje odgovornosti u obezbjeđivanju finansija EDF-a i njegovih kratkoročnih i srednjoročnih kapaciteta", rekao je Macron.

EDF-ovi EPR reaktori su imali problematičnu istoriju. EPR projekti u Francuskoj i Britaniji rade godinama duže nego što je predviđeno i prekoračili su budžet za više milijardi, dok su EPR reaktori u Kini i Finskoj pogođeni tehničkim problemima.

Uz poteškoće EDF-a, Macron, kome predstoji nadmetanje za drugi mandat za dva mjeseca i nastoji da spriječi gnjev javnosti zbog rastućih računa za energiju, naredio je kompaniji da proda jeftiniju energiju rivalima – potez koji će smanjiti za 8 milijardi eura zaradu EDF-a za 2022.

Vrijednost akcija EDF-a je pala za 18 posto od početka godine. EDF je u četvrtak potvrdio da će kupiti nuklearnu turbinsku jedinicu sa sjedištem u Francuskoj od General Electrica, jer kompanija želi da objedini nuklearne aktivnosti za koje se smatra da su strateške.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG