Linkovi

Macron: Čelnici G7 blizu dogovora o planu pomoći Amazonu


A tract of the Amazon jungle burns as it is cleared in Iranduba, Amazonas state, Brazil August 22, 2019. REUTERS/Bruno Kelly
A tract of the Amazon jungle burns as it is cleared in Iranduba, Amazonas state, Brazil August 22, 2019. REUTERS/Bruno Kelly

Međunarodni čelnici koji učestvuju na samitu G7 su, prema izvještajima, blizu da usaglase sporazum koji će pomoći u borbi s požarima u amazonskoj prašumi, prenosi BBC.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u nedjelju da je sklopljen sporazum o pružanju "tehničke i financijske pomoći".

Čelnici Sjedinjenih Država, Japana, Njemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije i Kanade nastavljaju i danas sastanak u primorskom gradu Biarritz.

Ovaj potez dolazi usred međunarodne napetosti zbog velikih požara u Brazilu.

Kritičari su optužili brazilskog predsjednika Jaira Bolsonaroa za uništavanje Amazona antiekološkom retorikom i nedostatkom aktivnosti na zaustavljanju krčenja šuma.

G7
G7

Ozbiljnost požara i reakcija vlade Francuske potaknuli su demonstracije širom svijeta.

Predsjednik Macron je prošle sedmice požare opisao kao "međunarodnu krizu" i pozvao da budu prioritet na samitu G7 ovog vikenda.

U nedjelju je rekao kako su se čelnici "svi složili oko pomoći onim zemljama pogođenim požarima - što je brže moguće".

"Naši timovi ostvaruju kontakt sa svim zemljama u području Amazona kako bismo mogli dovršiti neke vrlo konkretne obaveze koje uključuju tehničke resurse i sredstva", naveo je prvi čovjek Francuske.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG