Linkovi

MAKEDONIJA: Prvi sukob izbjeglica i policije


Pristizanje novih kolona očajnika koji bježe od rata, nasilja, ekstremizma i bijede moglo bi eskalirati u sukobe mnogo teže od današnjeg.

Izbjeglička kriza koja ovih dana potresa Makedoniju danas je eskalirala sukobom izbjeglica i makedonske policije na ničijoj zemlji, u međugraničnom prostoru između Makedonije i područja nedaleko od grčkog grada Idomeni. Nadležni zvaničnici Evropske unije su u stalnom kontaktu sa predstavnicima makedonske vlade. Na kriznom području je i predstavnik UNHCR-a.

Samo dan nakon što je makedonska vlada proglasila vanredno stanje i uputila na granicu prema Grčkoj vojne i jedinice specijalne policije došlo je do prvog sukoba makedonskih specijalaca i izbjeglica koji su zaustavljeni pri pokušaju prelaska na teritoriju Makedonije. Procjene o brojnosti velike izbjegličke skupine kreću od hiljadu do tri hiljade osoba. Makedonski policajci koristili su suzavac i zvučne bombe za zaplašivanje, kao i oklopna vozila, da bi raspršili ogromnu masu izbjeglica koji su, nakon jučerašnjeg zatvaranja granice, bili prisiljeni prenoćiti na otvorenom i danas pokušali preći granicu. Prema do sada raspoloživim podacima, u današnjem sukobu nije bilo poginulih, a uglavnom lakše povrijeđenih bilo je najmanje desetak.

Evropska unija je uputila određenu pomoć Makedoniji i spremna je nastaviti pružati pomoć regionu Zapadnog Balkana, Grčke i Turske saopštila je danas u Briselu Catherine Ray, glasnogovornica Službe za spoljnu i sigurnosnu politiku:

"Evropska unija je već osigurala humanitarnu pomoć i podršku Makedoniji. Takođe finaliziramo regionalne programe podrške i upravljana izbjegličkom krizom na jugoistoku Evrope za što, kao finansijsku podršku za septembar, izdvajamo osam miliona eura. Spremni smo nastaviti pomagati zemljama koje se suočavaju sa tim ogromnim problemom."

Koliko je to ogroman problem za sve zemlje preko kojih se kolone nevoljnika, izbjeglih sa kriznih područja Bliskog i Srednjeg Istoka, nastoje domoći zapadno-evropskih zemalja govori i podatak da je samo tokom jula u Grčku pristiglo oko 50 hiljada izbjeglica koje se nadaju prolasku kroz Makedoniju i Srbiju i ulasku u Mađarsku, a zatim dalje na evropski sjever i zapad.

Danas se apelom za pomoć, podršku i saradnju oglasio i predstavnik UNCHR Petros Mastakas:

"Među izbjeglicama je na stotine nemoćnih osoba, djece, beba, kojima je potrebnja svaka vrsta pomoći, posebno medicinska. Apeliramo na grčke i makedonske vlasti da poduzmu sve što mogu da ublaže nevolje izbjeglica, sada zaustavljenih na granici."

Tom apelu odazvala se makedonska vlada najavivši danas da će ograničenom broju izbjeglica u najtežem stanju i onima kojima je pomoć najneohodnija dozvoliti prelazak u Makedoniju. U saopštenju Ministarstva unutarnjih poslova istaknuto je da će ta pomoć biti u skladu sa mogućnostima države, ali nije precizirano na koje se kategorije najugroženijih odnosi.

Realnost je, međutim, da ekonomski nejaka Makedonija i finansijskom i političkom krizom potresana Grčka nisu u stanju izdašnije pomoći hiljadama već pristiglih izbjeglica. Pristizanje novih kolona očajnika koji bježe od rata, nasilja, ekstremizma i bijede moglo bi eskalirati u sukobe mnogo teže od današnjeg.

MAKEDONIJA: Prvi sukob izbjeglica i policije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

XS
SM
MD
LG