Linkovi

Mađarska: Orban proglasio pobjedu na izborima


Mađarski premijer Viktor Orban obraća se pristalicama tokom predizbornog noćnog skupa u Budimpešti, 3. aprila 2022.
Mađarski premijer Viktor Orban obraća se pristalicama tokom predizbornog noćnog skupa u Budimpešti, 3. aprila 2022.

Viktor Orban, aktuelni mađarski premijer, proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

"Izvojevali smo pobjedu toliko veliku da se to može vidjeti s Mjeseca, a svakako se može vidjeti i iz Brisela", rekao je Orban, kojeg je Evropska unija često osuđivala zbog demokratskog nazadovanja i navodne korupcije.

Prema preliminarnim podacima, Fides, partija koju predvodi, osvojila je najveći broj mandata, što predstavlja njen četvrti uzastopni trijmf od kada je Orban došao na vlast 2010. godine.

Preliminarni rezultati ukazuju da bi Fidesu moglo pripasti 135 mjesta u mađarskom parlamentu, a opoziciji 57.

Šest opozicionih partija koje su na izbore izašle u koaliciji Ujedinjeni za Mađarsku ima 34,6 posto glasova, a treći je pokret Naša zemlja sa 6,4 posto osvojenih glasova.

Viktora Orbana, koji se sa Briselom sukobljava o pitanjima migracije i vladavine prava, dio mađarske javnosti optužuje za korupciju i autoritarizam od kada se vratio na vlast 2010. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG