Linkovi

Mađarska novinarka koja je nogom udarala migrante oslobođena


Petra Laszlo udara nogom dete iz izbjegličke kolone, septembar 2015.
Petra Laszlo udara nogom dete iz izbjegličke kolone, septembar 2015.

Mađarska televizijska novinarka Petra Laszlo koja je nogom udarala migrante koji su 2015. bježali od policije, u utorak je oslobođena.

Ona je ranije na prvostepenom i drugostepenom sudu osuđena na uslovnu trogodišnju kaznu zatvora jer je u septembru 2015. u jeku migrantske krize udarila nogom migranta koji je držao dijete u naručju.

Vrhovni sud Mađarske u utorak je ocijenio da njen potez, iako moralno neispravan, nije predstavljao vandalizam, da se radi o "prekršaju, te se kazneni postupak treba obustaviti".

U incidentu na granici Mađarska i Srbije u septembru 2015. izbjeglice su probile policijsku barijeru. Tokom snimanja tog incidenta Laszlo je udarila mladu djevojku i oca s malim dječakom.

U to vrijeme, veliki broj ljudi, mnogi bježeći od nasilja na Bliskom istoku, pokušavali su doći do zapadne Evrope preko zemalja poput Mađarske. Laszlo je radila za mađarski TV kanalom N1 koji ju je otpustio nakon što je snimka otišla u javnost.

Otac i sin koji su bili na snimci, kad ih je Laszlo udarila, kasnije su dobili azil u Španiji, a otac je dobio posao nogometnog trenera, prenosi BBC.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG