Linkovi

Mađarska blokirala zajedničku izjavu EU povodom druge godine invazije Rusije


Mađarska je blokirala izjavu Evropske unije koja je trebalo da bude izdata u petak povodom obilježavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, saopštilo je nekoliko izvora Radiju Slobodna Evropa u Briselu koji su upoznati sa procesom.

Umjesto zajedničke izjave, zvaničnici EU sada rade na saopštenju koje će biti objavljeno u ime tri predsjednika glavnih institucija – Ursule von Der Leyen ispred Evropske komisije, Roberte Metsole iz Evropskog parlamenta i Charlesa Michela iz Evropskog savjeta.

Da bi objavili saopštenje u ime EU, svih 27 država članica treba da daju saglasnost, a Budimpešta se usprotivila tome, ne dajući konkretno objašnjenje zašto.

Prema riječima zvaničnika EU, s kojima je RSE kontaktirao, jedan od mađarskih diplomata je rekao, da je formulacija izjave "jednostavno bila prejaka za njih".

Mađarska je posljednjih godina odbacila brojne izjave EU.

A posljednju je blokirala ranije ove sedmice, koju je dogovorilo svih ostalih 26 zemalja protiv očekivane izraelske vojne operacije protiv terorističke organizacije Hamas u južnoj Gazi.

Ranije su takođe uložili veto na tekstove u kojima se kritikuje Kina, Rusija, kao i Azerbejdžan zbog njegovog rata protiv Jermenije.

XS
SM
MD
LG