Linkovi

Mađari 3. aprila izlaze na izbore, test za Orbana


Viktor Orban
Viktor Orban

Mađarski predsjednik Janoš Ader odredio je 3. april kao datum za opšte izbore u toj državi, za koje se očekuje da će biti težak test za premijera Viktora Orbana i njegovu desničarsku vladu. 

"Objavljujem datum (za opšte parlamentarne izbore 2022.) 3. aprila", rekao je predsjednik Janos Ader u izjavi objavljenoj na njegovoj web stranici.

Pred Orbanom, nacionalistom koji je na vlasti od 2010. godine, je izazov u vidu nekoliko opozicionih stranaka koje su po prvi put pristale da se ujedine iza jednog kandidata.

Nedavne ankete ukazuju na tijesnu utrku protiv kandidata koalicije za premijera Petera Marki-Zaya. Orbanovi kritičari kažu da je njegova vladajuća stranka Fides demontirala demokratske institucije u Mađarskoj, istovremeno uništavajući nezavisnost pravosuđa i kontrolirajući medije.

On je također pojačao anti-LGBT kampanju kao dio njegove namjere da se prikaže kao čuvara kršćanskih vrijednosti protiv zapadnog liberalizma, što također uključuje tvrdolinijašnu anti-imigracijsku politiku.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG