Linkovi

Lynne Fiddmont odaje počast Billie Holiday albumom "Lady"


Lynne Fiddmont odaje počast Billie Holiday albumom "Lady"

Skladbe koje je odabrala iz repertoara Billie Holiday, Lynne Fiddmont interpretira u nešto bržem tempu i stilom koji je mješavina jazza, popa i soula

Više od 50 godina prošlo je od smrti Billie Holiday, a glazbenici i danas odaju poštu toj vokalistici u cijelom svijetu poznatoj i kao “Lady Day.” Najnoviji takav projekt onaj je jazz vokalistice Lynne Fiddmont pod naslovom “Lady”.

U dugom nizu jazz vokalistica, Billie Holiday je bila jedinstvena. To potvrdjuje i Lynne Fiddmont kad kaže: “Veliki broj pjevačica pokušavao je imitirati Billie, ali niti jedna joj nije bila ravna.”

Skladbe koje je odabrala iz repertoara Billie Holiday, Lynne Fiddmont interpretira u nešto bržem tempu i stilom koji je mješavina jazza, popa i soula. Selekciju za svoj album je, kaže, napravila procesom eliminacije: "Odslušala sam sve njene stvari koje imam, skupila sve albume i poslušala prvih 30 sekundi od svake skladbe i rekla – OK, za one koje su mi se odmah svidjele. Jedna od njih – I Cover the Waterfront – nije mi bila poznata, ali nakon 30 sekundi slušanja osvojila me je i odlučila sam je uvrstiti na moj album."

Lynne Fiddmont je prvo imala veliki interes za glumu, još dok je odrastala u St. Louisu, u saveznoj državi Missouri. Nastupala je u lokalnim produkcijama mjuzikla, a potom pošla na Boston University, gdje je upisala Odnose s javnošću, diplomirala i onda, nakon kratkog perioda na Berkelee College of Music, preselila u Los Angeles da bi se posvetila glazbenoj karijeri. Bila je prateći vokal nekima od najboljih – Billu Withersu, Philu Collinsu, Whitney Houston, Stevieju Wonderu – i nastupila na dodjeli nagrada Grammy, MTV Music Awards, American Idol, čak i u Bijeloj kući. "Kad ste prateći vokal, važno je da učite brzo i da to izvodite točno i dobro," kaže Lynne.

Lynne je vrlo brzo naučila skladbe Billie Holiday i izuzetno ih dobro izvodi na albumu “Lady.” Njeno držanje i ponašanje na pozornici, kaže Lynne, bio je jedan od njenih najvećih talenata: "To je za mene jedan genijalni aspekt Billie. Drugi – njen stil, njeno fraziranje. Billie nije smatrala da mora pjevati ili zvučati kao bilo tko drugi, Billie je bila Billie."

S albuma “Lady” evo jedne od nezaboravnih iz repertoara Billie Holiday – Lover Man. Lynne Fiddmont prate pijanist Billy Childs, basist Christian McBride i bubnjar Billy Kilson.

XS
SM
MD
LG