Linkovi

Lynne Fiddmont odaje počast Billie Holiday albumom "Lady"


Lynne Fiddmont odaje počast Billie Holiday albumom "Lady"
Lynne Fiddmont odaje počast Billie Holiday albumom "Lady"

Skladbe koje je odabrala iz repertoara Billie Holiday, Lynne Fiddmont interpretira u nešto bržem tempu i stilom koji je mješavina jazza, popa i soula

Više od 50 godina prošlo je od smrti Billie Holiday, a glazbenici i danas odaju poštu toj vokalistici u cijelom svijetu poznatoj i kao “Lady Day.” Najnoviji takav projekt onaj je jazz vokalistice Lynne Fiddmont pod naslovom “Lady”.

U dugom nizu jazz vokalistica, Billie Holiday je bila jedinstvena. To potvrdjuje i Lynne Fiddmont kad kaže: “Veliki broj pjevačica pokušavao je imitirati Billie, ali niti jedna joj nije bila ravna.”

Skladbe koje je odabrala iz repertoara Billie Holiday, Lynne Fiddmont interpretira u nešto bržem tempu i stilom koji je mješavina jazza, popa i soula. Selekciju za svoj album je, kaže, napravila procesom eliminacije: "Odslušala sam sve njene stvari koje imam, skupila sve albume i poslušala prvih 30 sekundi od svake skladbe i rekla – OK, za one koje su mi se odmah svidjele. Jedna od njih – I Cover the Waterfront – nije mi bila poznata, ali nakon 30 sekundi slušanja osvojila me je i odlučila sam je uvrstiti na moj album."

Lynne Fiddmont je prvo imala veliki interes za glumu, još dok je odrastala u St. Louisu, u saveznoj državi Missouri. Nastupala je u lokalnim produkcijama mjuzikla, a potom pošla na Boston University, gdje je upisala Odnose s javnošću, diplomirala i onda, nakon kratkog perioda na Berkelee College of Music, preselila u Los Angeles da bi se posvetila glazbenoj karijeri. Bila je prateći vokal nekima od najboljih – Billu Withersu, Philu Collinsu, Whitney Houston, Stevieju Wonderu – i nastupila na dodjeli nagrada Grammy, MTV Music Awards, American Idol, čak i u Bijeloj kući. "Kad ste prateći vokal, važno je da učite brzo i da to izvodite točno i dobro," kaže Lynne.

Lynne je vrlo brzo naučila skladbe Billie Holiday i izuzetno ih dobro izvodi na albumu “Lady.” Njeno držanje i ponašanje na pozornici, kaže Lynne, bio je jedan od njenih najvećih talenata: "To je za mene jedan genijalni aspekt Billie. Drugi – njen stil, njeno fraziranje. Billie nije smatrala da mora pjevati ili zvučati kao bilo tko drugi, Billie je bila Billie."

S albuma “Lady” evo jedne od nezaboravnih iz repertoara Billie Holiday – Lover Man. Lynne Fiddmont prate pijanist Billy Childs, basist Christian McBride i bubnjar Billy Kilson.

XS
SM
MD
LG