Linkovi

Globalno protivljenje upotrebi sile u Libiji se širi


Globalno protivljenje upotrebi sile u Libiji se širi
Globalno protivljenje upotrebi sile u Libiji se širi

Pukotine u režimu Moamara Ghadafija se šire. Prosvjednici, i frakcije koje ih podržavaju, imaju kontrolu nad istočnom Libijom.

Globalno protivljenje upotrebi sile protiv prosvjednika od strane libijskog lidera Moamara Gadhafija se povećava. Američki predsjednik Barack Obama je jučer nasilje nazvao užasnim, rekavši da se ono mora zaustaviti. Zemlje širom svijeta nastoje svoje građane evakuirati iz Libije. Gadhafi i dalje prkosi, prijeteći da će smaknuti one koje smatra državnim neprijateljima.

Pukotine u režimu Moamara Ghadafija se šire. Prosvjednici, i frakcije koje ih podržavaju, imaju kontrolu nad istočnom Libijom. U Tobruku, poručnica Salma Issa kaže da se više ne pribojava.

Mi smo žene oficiri koje radimo noću. Iako nemamo dovoljno oružja, nikada ne osjećamo strah. Do posljednjeg djeteta ćemo se boriti za slobodu i odlazak Ghadafija, kaže ona.

Dok prosvjedi u Libiji rastu, tako raste i međunarodna osuda Gadhafija i nasilja koje koristi protiv prosvjednika. Predsjednik Barack Obama je rekao sljedeće:

Patnje i krvoproliće su užasni i neprihvatljivi. Kao i prijetnje i naredbe da se puca na mirne prosvjednike i dodatno kazni narod Libije. Te akcije narušavaju međunarodne norme i standarde i nasilje se mora zaustaviti, rekao je predsjednik Obama.

Italijanski premijer Silvio Berlusconi je okupio članove parlamenta kako bi razgovarao o telefonskom pozivu sa Moamarom Ghadafijem u kojem ga je pozvao da okonča nasilje. Zakonodavci su također razmatrali o mogućim zračnim evakuacijama Libijaca ka Evropi.

Glavni problem će biti priliv migranata, zbog toga je grupa nas ministara oformila stalni odbor za pitanje Libije, kaže Ignazio La Russa, italijanski ministar odbrane.

Premijer Berlusconi je u prošlosti imao prijateljske odnose sa Ghadafijem. I Libija je najveći snabdjevač nafte za Italiju. Islamski Jihad i prosvjednici Hamasa u Gazi pozivaju na Ghadafijevo zbacivanje. Khaled al Batch, lider Islamskog Jihada kaže:

Mi pozivamo libijski narod da nastavi revoluciju i ustanak, kako bi se taj čovjek zbacio.

U sjedištu Arapske lige u Kairu, njen sekretar Amr Moussa je rekao:

Istina je da smo veoma ljuti zbog onoga što čujemo da se događa u Libiji, i odnosa te zemlje prema civilima.

U toku su globalni napori evakuacije. Francuska vojska je jučer objavila video koji pokazuje evakuaciju više od 400 francuskih i drugih evropskih državljana iz Tripolija.

S obzirom na stanje u kojem se nalazi aerodrom, i sa svim otkazivanjima, bez regularnih letova, nismo ni u šta bili sigurni. Stoga je ovo pravo olakšanje, kaže jedan od evakuiranih.

Ali dok Ghadafi obećava da će se boriti do smrti, za Libiju na pomolu nema olakšanja. Profesor na univerzitetu Johns Hopkins Marius Deeb kaže:

Gadhafi je pravi Libijac, njegovi preci su došli odatle i on se stalno predstavljao kao božji dar libijskom narodu. On je uveliko megalomanijak, fokusiran sam na sebe i stoga ga je teško ubijediti da njega libijski narod ne želi, kaže gospodin Deeb.

On predviđa da će se u narednim sedmicama snage u zapadnoj Libiji podići protiv Ghadafija i poraziti ga.

XS
SM
MD
LG